Ghostbusters: Sanctum of Slime - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 26.03.2011
Žánr:  PS3  | Novinky  | Akční
Multiplayer: ANO
Who you gonna call? Ghostbusters!

Značka Ghostbusters se vrací na herní scénu v podobě stahovatelné hry, pro PC, PS3 a Xbox 360. Jestli máte rádi partu ničící duchy a nevadí vám už tolikrát opakovaný koncept bezduchého střílení pravým analogem, tak Ghostbusters: Sanctum of Slime může být hrou právě pro vás.



Sanctum of Slime je velice zajímavým počinem a to navzdory faktu, že hratelnostně se v zásadě neliší od jiných stahovatelných stříleček. Samotné demo naznačuje, že kromě občasných dialogů, střílení a získáváni bodů pro leaderboards, hra nic jiného nenabídne. Singleplayerová mise z hratelné ukázky vás seznámí s částí druhého levelu hry (v plné verzi čekejte 12 levelů). Příběh je vyprávěn za pomoci komiksových scén, které kupodivu mají dostateční sílů vtáhnout vás do děje stejně dobře, jako to běžně dokážou animované sekvence. Problémem však může být náplň misí. I když demo bylo plné skriptovaných momentů, ve kterých se na obrazovce zjevují dialogy, létají v ní objekty, nebo útočí duchové, děje se to pořád dokola. Jednoduše a jasně, vběhnete do místnosti, ta bude rázem zabarikádovaná duchy, sestřelíte cokoliv, co se bude hýbat a jdete dál. Navzdory tomu, pokud máte rádi duchařskou tematiku, tohle vás, minimálně v demo verzi hry, neodradí. Dynamika bojů je totiž na takové úrovní, že jakmile se dostanete do hry, nebude z ní chtít jen tak ven.



Díky dobře zpracovaným psaným dialogům a zajímavým (i když jednoduchým) skriptovaným momentům má Ghostbuster: Sanctum of Slime parádní atmosféru. Je sice velice pravděpodobné, že opakování toho samého hratelnostného konceptu v každém levelu vám brzy začne lézt na nervy, ale já bych řekl, že tahle hra je spíše oddechovkou, nežli hrou, kterou musíte hrát hodiny denně. Navíc její potenciál v podobě multiplayeru je obrovský. Bez ohledu na to, jestli se rozhodnete hrát hru sám nebo o 2-4 hráčích, budete moci hrát stejné příběhové levely. Do každé mise jdete ve čtyřech (s AI nebo s kamarády), pokud vám v plné verzi nebude mít kdo pomoct offline, můžete si vyhledat pomoc online. Když padnete v boji, hra vůbec nekončí, protože pokud alespoň jeden z členů týmu ještě žije, může oživit ty ostatní. Tenhle postup částečně tlumí frustraci ze smrti, která, pokud si nedáte pozor, vás bude „navštěvovat“ velice často. Je to dané tím, že nepřátel chodí časem ze všech koutů opravdu hodně a ne každého z nich lze zneškodnit jediným druhem zbraně. V hratelné ukázce se vám pod ruce dostanou hned dvě zbraně, kterých náboje jsou barevně odlišené, stejně tak odlišení jsou nepřátelé. Zrádnost je však v tom, že každá zbraň střílí výrazně jinak, proto si dopřejte trochu času na to, abyste se je naučili dostatečně efektivně využívat.



Demo končí soubojem s bossem, který bohužel nemůžete dohrát celý. Po několika minutovém hraní je však každému fanouškovi duchařských her jasné, v čem bude síla plné verze. Velice vtahující atmosféra, souboje s bossy, i pamětné momenty, to vše vám ukáže video na závěr. Realita je však trochu jiná. Jakkoliv je demo opravdu skvělé a zábavné, může být v porovnání s plnou verzí malinko zrádné. Kromě donekonečna opakujících se situací, ve kterých vejdete do místnosti, která se následně uzamkne do doby, než všechno duchařské zase lehne popelem, se opakuje taky hudba, nebo dokonce i levely. To alespoň je hlavní výtkou plné verze. Nemluvě o slabším grafickém zpracování (které se dá překousnout, jelikož jde o stahovatelnou hru a ne vysoce rozpočtový projekt), frustraci z obtížnosti ve vyšších úrovních a nedostatku nových zbraní. Problémy má také kooperativní hraní, pokud hrajete s kamarády u vás doma a jeden potřebuje odejít, na jeho místo AI nenastoupí do doby, než restartujete level. V online hraní zase za ušlého hráče můžete dosadit jenom AI a pokud by se k vám chtěl někdo přidat uprostřed levelu, nepovede se mu to do doby, než level dohrajete, nebo restartujete.



Z hratelné ukázky je Ghostbusters: Sanctum of Slime rozhodně velice zajímavou, zábavnou a atmosférickou hrou, v plné verzi se však projeví jeho nedostatky poněkud více. Pokud jste velikým fanouškem Ghostbusters nebo alespoň příznivcem duchařských her a zmíněné chyby vám nevadí, pak hru určitě vyzkoušejte.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PC PS3 Xbox 360

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.