Back to the Future: The Game - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 20.02.2011
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Dočkáme se po dlouhé době skutečně kvalitní adventury?

Konzolových adventur je v současnosti strašně málo, a pokud se bavíme o těch skutečně kvalitních, tak kromě Heavy Rain nebo Monkey Island 2 nemáme prakticky žádné. Jistě, taký pokus o vzkříšení legendárního Sam & Max nebyl vůbec marný, ale koneční výsledek za mnoho nestál. Nevím proč, ale v momentě, kdy se začnou z 2D point and clickových adventur dělat 3D verze, i ty nejlepší kousky jdou stručně řečeno do háje. Prostředí jsou prázdné, grafika hrubozrnná, ovládaní taky nic moc, jako by se to ani jinak udělat nedalo. Jiskřička naděje se objevila při nové adventuře Back to the Future, která si zakládá na filmu se stejným jménem. Bude stát za to, nebo jde o další zklamání?


Back to the Future: The Game


Back to the Future je klasický příběh (nebo ne?) o chlapci, který se kamarádí s geniálním profesorem. Ten vybuduje stroj času a pošle svého psa do minulosti. Něco se však šíleně zvrtne a tak teď je na vás, abyste profesora i jeho věrného pejska zachránili. Záchrana se bude dít prostřednictvím řešení logických problémů, které dělají adventury tím, čím jsou. Bohužel ani v tomto případě 3D není zvládnuto dobře. Postavy, prostředí a každý jeden objekt vypadají špatně a místnosti dýchají prázdnotou. Na druhou stranu, alespoň hratelnost je v rámci možností dobrá. Po prostředí se pohybujete jednoduše, díky nápovědě vždy víte, se kterými objekty je možná interakce a používaní předmětů je také intuitivní. Dokonce i dialogy po úvodní pasáži vás dokážou vtáhnout do hry, ale co si budeme říkat, dnešní adventury už nejsou tím, čím bývali.


Back to the Future: The Game


Pokud bych chtěl zhodnotit Back to the Future, musel bych ho porovnávat s remakem Monkey Island 2 (ten je k dispozici v podobě plné verze na americkém PS Store). No a to by bylo jako porovnávat trabant a ferrari. Je to dané nejenom neatraktivním grafickým zpracováním, ale hlavně tím, že Back to the Future zcela neoriginálně kopíruje opravdu starý film, který já osobně nepovažuji za vrchol kinematografického „kulinárského“ umění. Chybí mi tu patřičná hloubka, jakou měla série Broken Sword, vtip kterým disponoval Monkey Island nebo jednoduše cokoliv, co mají dneska opravdu dobré adventury. Back to the Future není vysloveně špatný, má pár dobrých nápadů, dialogů a zábavních momentů, ale nejsem si jistý, jestli to stačí. Jistě, vzhledem na nedostatek nových kvalitních adventur je Back to the Future balzamem na duši, ale osobně bych raději viděl něco kvalitativně o moc lepšího.


Back to the Future: The Game


Jestli trpíte nedostatkem adventur pro PS3, Back to the Future je jedna z možností, do kterých můžete investovat. Připravte se ale na to, že rozhodně nepůjde o ten nejlepší kousek ve vaší sbírce a pokud nejste ochotní dělat jakékoliv kompromisy při kvalitě her, radši volte Heavy Rain nebo Monkey Island 2.

Detaily

Platforma: PS3
Doporučená konfigurace: PC, PS3

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.