Plants vs. Zombies - recenze

Autor: Miloslav Čechal | 16.02.2011
Žánr:  PS3  | Recenze  | Akční
Multiplayer: ANO
Zaseje tato hra semínka úspěchu nebo uhnije v koutě jako měsíc stará zdechlina?

První otázka je: jste vegetarián nebo mozkožravec? Ne, že by na odpovědi nějak záleželo, ale dostanete, tak přibližně představu, kdo jsou hlavní protagonisté tohoto titulu.

Plants vs. Zombies


Za ty „hodné“ nastupují zahradní rostliny, včetně ovoce, zeleniny, atd. Na druhé straně ringu se krčí života zbavení nemrtví. Kdo vyhraje lítý souboj? To už je pouze na vás.


Plants vs. Zombies


Tato PSN hříčka je založena na obranném stylu hraní. Vy jste většinou v roli obranáře, který se snaží zastavit útoky agresorů, v tomto případě zombíků. Vaším bojištěm je zahrada rodinného domu. Na ní se nachází dlouhé zelené lány, na něž umisťujete své obránce v podobě kamarádů rostlin. A jak že mohou rostliny zabránit útokům nemrtvých? Snadno, každá z nich má svou schopnost, která spolehlivě dokáže tlející nepřátelé odradit.


Zpočátku máte na výběr pouze jeden mód a to je příběhová kampaň, kdy se prodíráte různými misemi, abyste se dobrali konce. V průběhu získáváte nové možnosti jak hrát, včetně zábavného multiplayeru.  

Plants vs. Zombies

Herní obrazovka je rozdělena na dvě poloviny, vlevo jste vy a vpravo jsou zombíci. Nejprve si zvolíte rostliny do svého arzenálu, který se časem též rozšiřuje a může se začít. Abyste mohli sázet obranné linie, potřebujete mít tzv. manu, energii, za niž si pořizujete svou armádu. Tu dostáváte z jednotky jménem slunečnice anebo od samotného Slunce. Jakmile máte dostatek bodů, můžete začít sázet náročnější jednotky a stavit je do cesty valícím se nepřátelům. Ti mají za úkol prodrat se přes vaši obranu a ve chvíli, kdy se dostanou do vašeho domu, „game over“ , poněvadž si právě pochutnávají na vašem mozku. Naštěstí hra vám pomůže v případě, že se zombící převalí na druhou stranu trávníku. Na každé linii totiž čeká připravená sekačka na trávu a ta spolehlivě skolí všechny nežádoucí hosty. Ovšem poté už nesmíte nikomu dovolit, aby čáru znovu přestoupil, jelikož jakmile sekačka odjede, už se nevrátí a vaší jedinou nadějí jsou vaše rostliny.
Plants vs. Zombies


Čili pokud se vám úspěšně podaří odolat několika vlnám nepřátel, blahopřeji, dostáváte se na další úroveň. Ale aby to nebylo tak jednostranné, i zombie jednotky mají pěknou variabilitu. Od obyčejných pěšáků, přes skokany, fotbalisty, farmáře, důchodce, obry, tanečníky, traktoristy a další. Každý z nich oplývá jinou schopností, jinou slabostí a odolností. Je tudíž nutné brát v potaz, jak se proti kterým typům bránit. Příběh je protkaný i několika mini-hrami, které se později odemknou jako samostatný mód. Možná se vám bude zamlouvat Zombie bowling nebo vázy s překvapením. Mini-hry jsou příjemným osvěžením a vcelku i zabaví. Příběh obsahuje 50 misí k překonání a pro větší různorodost se mění i prostředí- budete bojovat v noci, což změní složení vašich jednotek, protože některé rostliny v noci spí a nahrazují je jiné druhy. Dalším typem je vodní plocha, kde se utkáte s vodními protivníky nebo není nad to svést bitvu na střeše domu. To vše funguje velmi dobře a každé prostředí vás opět usadí do křesla dychtivé.
Plants vs. Zombies
Plants vs. ZombiesPlants vs. Zombies

Postupem času získáváte i finanční obnos za vyhrané mise a za ten si můžete dokupovat různé bonusy. Buď nové speciální jednotky, nebo přídavky do jiných módů.
Druhým módem, jak jsem zmiňoval, jsou mini-hry, nejprve jich máte na výběr pár, ale jakmile je vyhrajete, odemknou se vám další. Pak zde narazíte na „puzzle“ hádankové mise. Ty jsou vážně zajímavé, navíc si v jedné z nich zahrajete i za zombie a zkusíte se sami dostat přes překážky do domu. Survival mód aneb přežití je vaší doménou. Nejvíce vás asi zaujme multiplayer, který se dělí na dvě části- versus a kooperace. Při versus, proti sobě stojíte vy a váš kamarád, jeden z vás je na straně zombie a druhý na straně květin. Cílem je zničit toho druhého. Takže pokud jste zombie, musíte se alespoň s jedním „vojákem“ dostat do domu. Ke kumulaci energie vám místo slunečnic poslouží hroby, které stavíte na svém poli. Druhá strana se snaží zničit nejen hroby, ale hlavně tři nehybné zombie terče. Ty mají omezenou výdrž a ve chvíli, kdy padne poslední, jste vyhráli. Je to skutečně dobrá podívaná a tento mód je velké plus hry. Pak je zde kooperace, která se dá využít i v kampani samotné. Oba stojíte na straně rostlin a snažíte se zabránit invazi nemrtvých. Ovšem problém je, že sdílíte jednu zásobárnu energie, takže si musíte pečlivě rozvrhnout strategii, abyste neskončili ve fázi, kdy se kooperace změní v rivalitu. Záleží zde na souhře a domluvě hráčů, ale dá se to dobře zvládnout.
Plants vs. Zombies


Dalším bonusem je tzv. zenová zahrada, v níž si můžete zahrát na zahradníka a pěstovat si vlastní rostliny, starat se o ně, zalévat je, hnojit, apod. Jsou to takoví Sims v rostlinné říši, za úspěšné pěstování se vám hra odmění dalšími bonusy pro hraní. Nic extra výrazného, ale jako ozvláštnění to funguje dobře.

Plants vs. Zombies
Plants vs. Zombies

Co se týče ovládání, není tu příliš co řešit. Hra sice předělávkou z pc verze, kde jste měli k dispozici myš a klávesnici, ale převod na gamepad se vcelku povedl. Ano, je o něco pomalejší a chvíli trvá než se přesunete kurzorem na požadovanou pozici, přesto si na to časem zvyknete a i váš postřeh se přizpůsobí tempu hry.

Kvalita grafiky je velmi nápaditá. Vše je krásně animované a úsměvné. Narazíte zde na širokou škálu rostlin a zombie. Celé to na vás dýchá pohodovou atmosférou. Hudba je též znamenitá a některé skladby se vám zaryjí do paměti. Zvuk není vůbec pozadu a skvěle podkresluje veškeré dění – střely rostlin, chraplající zombie, nárazy do plechů, chroustání, atd.
Plants vs. Zombies


Hra Zombies vs. Plants je vskutku zajímavý počin, který vás jen tak neomrzí. Při kampani zažijete situace „Ještě jednu misi a končím,“ i když jich nakonec absolvujete mnohem víc. Multiplayer a spousta věcí  ke koupi jsou zárukou, že hra vydrží i dlouho po dohrání kampaně. Grafika společně s hudbou a zvuky bez výhrad doplňují specifickou atmosféru hraní. Nejlepší na tom je, že si hru můžete pře zakoupením zdarma vyzkoušet a podle chuti odemknout plnou verzi později. Mě osobně několik misí v „trial“ verzi přesvědčilo ke koupi tohoto kousku a zatím nelituji a směle doporučuji.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS3

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.