Dead Space: Extraction - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 30.01.2011
Žánr:  PS3  | Novinky  | Akční
Jakpak to vlastně bylo na USG Ishimura?

Příchod nové generace konzol se nesl v duchu tvrdého úderu pro všechny fanoušky hororových her. Zakladatel žánru survival horor, Alone in the Dark, pohořel na plné čáře, kvůli špatnému scénáři a zlému technickému zpracování. Silent Hill neuspěl, neboť jeho grafická stránka nebyla v souladu s tím, na co jsme byli zvyklí z předešlých dílů, bojový systém byl možná až příliš akční a technické chyby jako baterka, která nepřesvítí tmu nebo framedropy také nepůsobili nijak vábně. No a pátý Resident Evil je akční adventura a ne survival horor. Pak tu byli nové tituly. Hra Saw, která se nechala inspirovat hororovým filmem se stejným jménem a Dead Space. První ze dvou zmíněných titulů je spíše thriller a tak všechny naděje se vkládali do Dead Space. A ne nadarmo. Dead Space je skutečně nejenom nejlepším hororem současného next-genu, ale také jednou z nejlepších hororových her v historii.


Dead Space: Extraction


Poté, co vyšel druhý díl této hororové série, jsme se dočkali ještě jedné skvělé správy a to předělávky Dead Space: Extraction. Ten byl původně vytvořen pro konzolu Nintendo Wii a tedy pro její pohybový ovladač Wii Mote, nýní se nám naskytla šanci, vyzkoušet si hraní téhle hry i na PS3 prostřednictvím ovladače Move. Nejnovější demo ukázalo opravdové kvality tohoto titulu. Příběh poodhaluje okolnosti, za kterých došlo k získání objektu zvaného The Marker, který je něco jako svatý grál pro náboženství jménem unitologie. Jako jsme už v prvním dílu této hry zjistili, příchod Markeru znamená také příchod Necromorphů, kteří se nechtějí moc kamarádit. Jakpak tyto stvůry vlastně vznikli? A co se kruci stalo na lodi USG Ishimura předtím, než se jim na pomoc vydal Isaac spolu se svým týmem? Na tyto a další otázky vám hra dá odpověď s první ruky.


Dead Space: Extraction


Dead Space: Extraction není jenom další point and shoot hra jakou je kupříkladu Time Crisis. I když vaší hlavní náplní je střílet co se hýbe, způsob, jakým hra vypráví příběh a činnosti, kterými vás zaměstnává je naprosto unikátní. Hra se hýba sama, vy zpočátku jenom sleduje události a vychutnáváte dialogy. Vychutnáváte, protože víte, co se za chvíli bude dít. Víte, že Marker není svatý grál, ale Pandořina skříňka, která co nevidět srovná celou základnu i USG Ishimuru se zemí. Hlavním tahákem hry však není jenom skvělý příběh, ten by bez dobré hratelnosti nic neznamenal. Proto bylo nutné vymyslet systém, který udrží hráče nacucnutého na obrazovce do doby, než se mu podaří hru dohrát do vítězného konce. Tudíž si hra nemůže dovolit přesouvat vás z jedné obrazovky do druhé bez patřičné hlouby. Proto na své cestě můžeme očekávat množstvo dialogů, hádanek, zbraní, nástrojů a hlavně různých druhů nepřátel, kteří vás nemůžou nechat chladnými. Jejich eliminace je o to těžší, že se uhýbají, běží a jediný efektivní způsob, jak se jich zbavit, je oddělení jejich končetin od těla. K tomu si přičtěte nedostatek nábojů, malé zásobníky, pomalé nabíjení a skvělou atmosféru, které dělají z Extraction taktéž skvělý horor.


Dead Space: Extraction


Už při prvním pohledu je jasné, že předělávka nezaznamenala žádné výrazné změny. Graficky je hra evidentně slabší, to ale nijak nekazí zážitek z hraní. Ovládaní prostřednictvím ovladače Move se pasuje jenom s jediným nedostatkem a tím je třes vaší ruky. Skutečně, jediné, co mi bránilo se trefit, bylo klepání mé ruky, a proto jsem byl nucen hrát oběma rukama. Jinak je hra velice důmyslná a ovládání je také velice dobré. Pokud jde o kalibraci ovladače Move, jednoduše řečeno nemá chybu. Na rozdíl od hry MAG, kde je kalibrace nejenom nepraktická, ale neefektivní, tady vám stačí prostě jednorázově namířit kdekoliv na obrazovku a pak jenom užívat hru.


Dead Space: Extraction


Demoverze hry sice není nijak zvlášť dlouhá a provede vás hlavně začátkem hry, ale celkem solidně odhaluje hlavní kvality plné verze. Skvělý příběh, atmosféra, dostatek zbraní, různé druhy nepřátel, to vše a mnohem více přispělo k tomu, že Dead Space: Extraction je jedná z nejlepších her, jaké si můžete zahrát s Move ovladačem.

Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.