Demo na PS3 - Enslaved: Odyssey to the West - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 19.09.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Je na čase se vymanit zotročitelům a dát pár robotům přes kokos

Novinka hry pro playstation 3 od Ninja Theory s názvem Enslaved: Odyssey to the West se schyluje k svému vydání a tak jsme se zajímali, zda demo verze ps3 hry obstojí v tvrdé konkurenci ostatních titulů. Přestože všechny trailery vypadaly velmi dobře, trocha nedůvěry byla na místě, protože jednou to Ninja Theory již v tomto žánru na PS3 zkoušelo a buďme upřímní, Heavenly Sword sice nebyl vůbec špatný, ale byl krátký a obsahem nedostatečný. Hra nabízela jen nekonečné souboje, žádné logické hádanky, žádné Collectables, dokonce ani žádné nutné zkoumání prostředí. Jednoduché mlácení zástupů protivníků a sem-tam hození klobouku do gongu na otevření průchodu do dalšího prostředí bylo vše, co hra nabízela. Na tu dobu to nebylo špatné, ale dnes by to už nevyhovělo. Bude Enslaved jiný, nebo se ztratí v nabídce, které budou dominovat atraktivnější hry?


Demo na  PS3 - Enslaved: Odyssey to the West


Enslaved není jako Heavenly Sword, tedy není to exkluzivita pro PS3 a rozhodne nepůjde jen o nekonečně mlácení soupeřů. Hratelná ukázka obsahuje první kapitolu ze hry, která slouží jako tutoriál, tedy více méně nečekejte velké zázraky. Na úvod se ocitáte ve vzduchu na lodi, která převáží nových zajatých lidí, z nichž se následně mají stát otroci. Otrok je samozřejmě člověk, který musí bez rozmyslu plnit úkoly, tedy pokud chce mít co jíst, kde hlavu sklonit a hlavně přežít. Jakékoliv porušení stávajících pravidel se trestá okamžitou smrtí, o kterou se stará speciální helma, která chrání majitele a drží otroka v šachu. Pokud se otrok vzpříčí vůli svého majitele, nastane trest ve formě nesnesitelné bolesti, případně smrti otroka. Hlavní hrdina byl dosud pouze zajat a na své zotročení teprve čeká, naštěstí jedna z otrokyně se osvobodí a vyvolá na lodi totální chaos. Následkem toho se vše kolem začíná hroutit a vás brzy čeká pád do centra post-apokalyptického New Yorku. Hra sestává z režimu běhání, skákání přes propasti a po trubkách, no a nakonec i bojů. Prostředí alespoň v demu není otevřené a naskytne se vám možnost jít vždy jen jediným směrem. Pohyb je velmi plynulý, ale skoky mi přijdou v současnosti nedoladené.


Demo na  PS3 - Enslaved: Odyssey to the West


Když přijedete k jámě a stisknete X pro skok, neskočíte hned. Postava se jakoby nejprve připravuje na ten skok a až potom ho uskuteční, ale to ubírá pohybu prostředím na plynulosti. Jednoduše běžíte a jdete za běhu skočit, ale postava se nejprve zastaví, připraví a pak skočí. Toto bych rozhodně ještě doladil, protože poprvé si to jen všimnete, později vás to však začne zlobit. Abyste neměli pocit, že budete jen nekonečně utíkat a skákat, dění na scéně oživí i občasný skriptování moment. Ty jsou výborně zpracované, působí nanejvýš přirozeně a alespoň v demu jejich není vůbec málo. Celé to působí nesmírně živě až filmově, což je v konečném důsledku to, co většina z nás při hraní videoher hledá. Hráči se chtějí nechat vtáhnout do děje a do světa, který hra představuje, Enslaved se to až na ty skoky daří. Souboje jsou zpočátku velmi jednoduché, ale vše nasvědčuje tomu, že hra bude obsahovat mnohé upgrade-y, které budou hraní pravidelně oživovat. Zpočátku tedy máte k dispozici lehké a těžké útoky, bloky, omračující útok a široký útok, toto všechno využijete na pár robotech, který vám během útěku z lodi zkříží cestu.


Demo na  PS3 - Enslaved: Odyssey to the West


Demo vám však poskytuje jen malou svobodu při boji, podobně, jako to dělal Uncharted v tréninkové misi, i zde vás hra zapauzuje a vyžádá si stisk tlačítka, abyste viděli, jak co funguje. To je výborná pomůcka při prvním hraní, nicméně pokud máte ve zvyku dobré dema hrát vícekrát, bude vám to spíš překážet. Grafické zpracování hry je výborné, trocha odfláknutý je jen in-game video, kde získáte zpět své zbraně. Tam totiž hlavní hrdina nedrží v ruce nic když si bere něco ze země a přesto se mu to z ničeho nic následně objeví na ruce. Dnes jsme na next-gene, kde se předpokládá až nezdravá míra detailů a myslím si, že naskriptovať se to nejen dalo, ale neměl by to být pro Ninja Theory žádný problém. To je však jen drobný detail, ostatní funguje dobře a záběry z plné verze na konci dema napovídají, že se máme na co těšit.


Demo na  PS3 - Enslaved: Odyssey to the West


Co víc je třeba dodat, v současné podobě Enslaved vypadá super a ty skoky se ještě stále mohou doladit, jelikož hra vychází až 5.10.2010. Vždyť přece stále je pár týdnů na dolaďovací práce. Doporučuji každému milovníkovi 3rd person akčních her na styl Devil May Cry či například God of War, aby demo vyzkoušeli protože rozhodně stojí za to. Nenabízí sice mnoho, je krátké a zaměřené spíše na vysvětlení základních prvků hratelnosti, ale i tak dobře zabaví.

Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.