Hamsterball - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 30.05.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Multiplayer: ANO
Pojďte pomoci mořskému prasátku najít si svůj cíl.

Pokud máte v oblibě "malé" hry, které jsou k dispozici za drobný poplatek ke stažení na PS Store, vaší pozornosti jistě neujde nový přírůstek s názvem Hamsterball. O to víc je třeba zbystřit smysly, pokud vám tuny akčních her už lezou krkem a máte chuť na něco jiného, co vám přinese relax, ale zároveň procvičí vaši šikovnost a reflexy. Hamsterball se totiž jeví být přesně takovým titulem.


Hamsterball 


Jak název napovídá, hlavním hrdinou hry je malé mořské prasátko, které je uzamčené v průsvitné kouli. Jeho cílem je do časového limitu najít cestu do cíle, což je na první pohled jednodušší, než by se mohlo zdát. Na kouli totiž působí nemilosrdné fyzikální zákony, které pocítíte při každém skoku, na každé šikmé plošině či při množství jiných faktorů, které vám řádně zkomplikují život. V hratelné ukázce na PS Store je k dispozici několik málo levelů, většinou tréninkových, kde se velmi rychle seznámíte s principem hraní a nástrahami prostředí. Časový limit není zpočátku větším problémem, při troše dovednosti se vám vždy podaří na první šup dostat se až do vítězného konce. První komplikace nastanou až v levelech, ve kterých kromě točení se po zemi budete muset skákat či využívat všemožné prvky prostředí na to, abyste se mohli pohnout dál. To vše v co nejkratším čase. Narazíte tedy na množství ramp či katapultů, které vám umožní dočasně létat, budete muset zdolat pohyblivé plošiny, zrychlovače i zbrzďovače. Někdy se navíc budete muset snažit nejen o dobrý čas, ale také o dostatek nahromaděných bodů, které získáte sbíráním předmětů v prostředí. Některé vám přinesou bodový zisk, jiné vám koupí trochu času navíc.


 Hamsterball


Ačkoli tento koncept vůbec není novinkou a podobných her je v komerční i free podobě na kila, Hamsterball má čím zaujmout. Kromě množství módů, které hra slibuje zřejmě nabídne i zábavný multiplayer, diskutabilní ovšem zůstává, zda se budete moci vyřádit i s kamarády online. Demo nabízí drobnou ochutnávku i multiplayerové zábavy offline, musíte však na to splašit nějakou dobrou duši, která si s vámi zahraje. Grafické zpracování hry je vcelku veselé a zejména samotné mořské prasátko působí celkem příznivým dojmem. Ostatní prvky prostředí jsou značně křiklavé a hlavní postava jakoby do něj celkem nezapadala. Svůj základní účel grafika plní, umožňuje dostatečnou dynamiku, a tak pokud jste dostatečně šikovní, podaří se vám level zdolat bez zbytečných zastavení. To je ostatně i cílem a hlavním poutačem hry, co nejrychleji se dostat do cíle bez zbytečného uvažování. Prostě chce to dobré reflexy a dávku štěstí a pokud máte rádi podobné postřehové záležitosti bez zbytečné krve či násilí, určitě se pobavíte.


 Hamsterball


V čem má Hamsterball potenciál na úspěch? Především slibuje rychlou, bláznivou a zejména zábavnou hratelnost, což by samo o sobě na běžný odpočinek docela stačilo, ale koncept jde dál. Plná verze má nabídnout nejeden singleplayerový mód a pár módů i pro multiplayer, kde kromě splitscreenu pro dva hráče můžete například hrát mód se sedmi hráči s názvem sumo. K tomu si přidejte množství odemykatelných předmětů a pár trofejí a celkový obrázek nezní vůbec špatně. Hamsterball rozhodně není super originální, nejde o žádný zázrak ani must have titul, ale své publikum si nepochybně najde. Myšlenka je jednoduchá, hraní dynamické a na odpočinek po celodenním shonu a stresu to určitě bude bohatě stačit.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.