ModNation Racers - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 22.05.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Multiplayer: ANO
Novinka pro PS3 se představila formou dema a my jsme se jí podívali na zoubky

V poslední době Sony novými PS3 only tituly rozhodně nešetří, čehož důkazem je i novinka s názvem ModNation Racers. Po velkém úspěchu online možností Little Big Planet zde máme tentokrát závodní hru, která si zase jednou bude založena zejména na možnosti hry pro více hráčů. A to hlavně prostřednictvím internetu. Co lze od plné verze přibližně očekávat nám odhalilo nedávné demo, zveřejněné na PS Store.


ModNation Racers 


ModNation Racers se ve své podstatě příliš neodlišuje od jiných podobných racing na trhu. Roztomilé postavičky mezi sebou soupeří v závratných rychlostech na bláznivých tratích, kde sbírají a používají různé zbraně a driftují do zatáček, což jim umožňuje využívat boost. Toto celé je doplněno několika skoky, během nichž lze dělat efektní triky, přičemž hlavním cílem zůstává dojet do cíle jako první. To, co naopak dělá hru neobyčejnou, jsou možnosti úprav. Můžete si od počátku vytvořit vlastní postavu, auto i trať, přičemž množství možností, které hra nabízí, není zanedbatelná již v samotném demu. Na výběr máte sice jen jedinou kostru auta, ale můžete si ji doupravit o různé přídavné bláznivé věci, jako jsou gigantické mašle, nálepky, či zvony na čištění odpadů. Vše závisí na vašich představách a ochotě věnovat se těmto vylepšením. Také u postav si smíte vytvořit svého avatara od samotného počátku, ale v tomto směru je nabídka ještě omezenější. Skutečná hloubka dema je v možnosti vytvořit si vlastní trať. Tam se velmi jednoduše chopíte role parního válce, který za sebou zanechává cestu. V závislosti kudy pojedete, se bude tvarovat i cesta. Nemusíte však jet jen do stran, ale i do hloubky, díky čemuž můžete tvořit masivní kopce či doliny. To vše v prostředí, které si sami zvolíte, demo vám však nabídne jen jedno jediné.


ModNation Racers 


Aby se hra neomezovala pouze na suchou tvorbu jednoduchých okruhů, vyřádit se můžete i na tvorbě okolního prostředí. Zde máte překvapivě dost velké množství různých druhů stromů, domů, kamenů a podobně a protože hratelné ukázky jsou právem značně očesané, jen těžko si můžeme představit, co všechno najdeme v plné verzi. Je přitom jedno, jestli postavíte dům u cesty nebo do jejího středu, vše záleží od vaší fantazii. Tím se stává každá vytvořená trať unikátní a osobitě i bláznivou, podělit se s vaším výtvorem však v demo verzi nemůžete. To prostě proto, že nenabízí možnost hrát online. Každopádně můžete si trať vyzkoušet sám proti umělé inteligenci, či s jedním kamarádem přes split-screen. Co by to však bylo za hru, kdybyste jen donekonečna něco tvořili, že? Hlavní součástí je samozřejmě si hrát a tedy demo nabízí jednu trať z plné verze, kde si změříte své síly s umělou inteligencí. Trať není obzvláště dlouhá, její projetí trvá jen chvilku a nepřátelé jsou na nižších obtížnostech až příliš prostí. Přesto vám to umožní alespoň částečně nahlédnout do hratelnosti, kde si na rychlost a driftování musíte zvykat. Driftovat začnete stisknutím a podržením X-ka v zatáčce, jeho ukončení nastane po puštění X-ka. Je to dost netradiční a člověk hlavně zpočátku má tendenci zapomínat X-ko pustit nebo jej v dostatečné míře využívat. Drifty jsou však užitečné, totiž čím víc driftuje, tím více smíte využívat boost, čili bez nich se jen tak neobejdete.


ModNation Racers 


Kromě pěkné i když ne úplně tradiční hratelnosti a možností, které hra nabízí, má velmi osobitou a roztomilou grafiku a otřesně dlouhý loading. To je vlastně hlavní příčina snížených známek zahraničních serverů, o nichž jsme vás na Gamesportu již informovali. Nad načtením strávíte značnou chvíli a to mluvím zatím jen o demu, které načítá jen z HDD. Co pak plná verze, která si část bude číst ještě i z Blu-ray disku? Jednoduše, pokud se neuskuteční šikovný update, který zmíněnou chybu odstraní, strávíte zřejmě většinu času sezením nad loadingem a ne hraním.


 ModNation Racers


ModNation Racers má velmi dobrý potenciál jako jedna zábavná závodní arkádová hra, má zajímavou hratelnost, dostatečnou dynamiku, veselou grafiku a očividně bude disponovat i tunami možností, které hraní značně oživí. Na druhé straně má až příliš dlouhý loading, navíc s ohlášením Little Big Planet 2, kde mimo jiné budete moci tvořit vlastní levely včetně závodů, je sporné, zda se nevyplatí raději počkat. Plná verze ModNation Racers však vypadá nadějně, komu se tento koncept zamlouvá, ten by nad její koupí měl začít uvažovat.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.