Shank - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 28.08.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Další krvavá stahovatelná akce se blíží!

Mini hry ke stažení pro PS3 nelákají každého. Většinou jsou totiž krátké, méně graficky atraktivní a celkově se jaksi ne každá dokáže vyrovnat "krabicovým" hrám. Najdou se mezi nimi však i kousky, které si prostě zamilujete. V současnosti se na trh dostal titul Shank, který svým akčním zpracováním, krvavými bojovými scénami a poutavým vizuálním zpracováním zaujme nejednoho hráče.


Shank


Pokud jste byli tento týden na PS Store, tak jste si nepochybně všimli dema na tuto hru. Přiznám se, že vždy, když se podobná hra na trhu objeví, neočekávám nic velkého. Všechny bývají na jedno kopyto, mají málo nápadů a usnadňují si práci tím, že jsou celé ve 2D. Ačkoli tedy na první pohled se Shank ničím nevymyká z této zažité rovnice, v momentě, kdy se dostanete ke hraní, zjistíte, že tato hra je přece jen v něčem jiná. Tedy alespoň v demu. Hlavní postavou je, jak jinak, Shank, který hledá jednoho wrestlera, aby se mu pomstil za znásilnění jeho milované. Samotná zápletka zní trošku drsně, ale zbytek hry se nechce prezentovat jinak. Postava primárně disponuje třemi druhy zbraní, noži, pistolemi a motorovou pilou. Jejich kombinací si razí cestu přes hordy podobně vyzbrojených soupeřů, kteří se kromě vizáže a zbraní od sebe odlišují například i velikostí. Čím je soupeř vyšší a robustnější, tím je zpravidla odolnější a silnější. Kromě běžných útoků však můžete nepřítele uchopit a dokončit tímto způsobem, nebo na něj skočit vzduchem se dvěma noži ve stylu Wolverina. Funguje to dostatečně dobře, pohyby jsou plynulé a běžní nepřátelé jsou mnohdy dost bezmocní. Jejich síla je však v počtech a pokud narazíte na zmíněné větší soupeře, bez adekvátního blokování je nesložíte.


Shank


Zde můžete narazit asi na jediný problém v mezích hratelnosti, blokování není až tak dobře zpracované. Na vykrytí úderů a dokonce i kulek nepřátel stačí, když podržíte jediné tlačítko. Pokud však k němu podržíte i analogovou páku, z blokování se stane dodge (tedy úskok na stránku). Popravdě, víc jsem dodgoval než blokoval a to prostě proto, že člověk je už zvyklý z jiných her, že analogová páka nemá vliv na blokování. Dodge není vždy efektivní a to zejména tehdy, když soupeři útočí z obou stran. A zde je právě ten problém. Splést se a místo bloku použít dodge by nevadilo, pokud by jste se úderu vyhnuli, ale tak to ve většině případů nechodí. Pohyb prostředím je dobrý, zajímavý a zábavný. Svět kolem vás je pestrý a má dostatek nápadů na to, aby vám nepřišel všední. Tedy alespoň v demu. Výborně je řešeno běhání po stěnách či houpání se na sloupech, které je jednoduché, intuitivní a nebrzdí pohyb prostředím. Nemůže se vám jednoduše stát, že musíte zastavit, abyste podobnou překážku zdolali, protože stačí, abyste v správný moment skočili a zachovali pohyb vpřed. Nic víc v tom není. Otázkou však je, nakolik si dobré nápady zachová i plná verze. Ta sice slibuje další zbraně, kooperativní kampaň a spoustu nových prostředí, zda však to vše postačí na úspěch hry, je sporné.


Shank


Demo finišuje velkolepým bojem s obrovským bossem, na kterého vymyslet účinnou taktiku opravdu není těžké. Vlastně hratelná ukázka je od začátku až do konce maximálně zvládnutelná, vaše zbraně jsou velmi silné, všude kolem se povaluje hodně health drinků a postup vpřed není tedy vůbec problematický. Ukázky z plné verze naznačují, že boje s velkými bossy budou na denním pořádku, ale pokud budete donekonečna bojovat jen s lidmi, brzy se může dostavit pocit stereotypu. To, co demo nabízí je zábavné a poutavé, ale za předpokladu, že autoři nevložili podstatně více nápadů do plné verze, tak se můžete časem začít trochu nudit.

Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.