LEGO Harry Potter - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 04.07.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Multiplayer: ANO
Další LEGO hra je na trhu a my jsme se podívali, jak asi bude vypadat plná verze.

Nekonečné sbírání součástek zvyšujících body, stavění většinou nesmyslných objektů, neustále skákání a tupé mačkání jediného tlačítka na boj, to vše (i když je to trochu neuvěřitelné) v pozitivním slova smyslu proslavilo LEGO tituly. Ačkoliv poslední kousky Indiana Jones a Batman nebyly zcela tip-top, vše se to pokusí změnit tolik oblíbená postava Harryho Pottera.


LEGO Harry Potter


Jak to již tradičně bývá zvykem, i LEGO Harry Potter najednou rozebírá několik dílů populární knihy a pomáhá si nejedním momentem z filmu. Demo, které je k dispozici na PS Store ukázalo určité památné situace a naznačuje obsah plné verze. Vše, co běžně charakterizuje LEGO hry, zůstalo přítomné, akorát jde o podstatně záživněji zpracovaný koncept. Čáry a magie vždy vzbuzovaly zájem lidí a v případě Harryho Pottera zaujal obsah minimálně prvních her (pro PS1) i nečtenáře knihy. A to se daří i v případě tohoto LEGO titulu. Kromě poutavých a známých prostředí se tvůrci hry evidentně potrápili nad tím, jak implementovat všechna zajímavá kouzla tak, aby se člověk při hře nenudil a aby měl opravdu pocit, že je součástí tohoto mystického světa. Zase jednou budete muset na zdolání překážek stavět LEGO objekty a ničit nepřátele, tentokrát však čistě pomocí kouzel. A co je na tom nejlépší, těch kouzel časem nabudete nemalé množství. V první části hratelné ukázky se ocitnete v učebně, kde Ron, Hermiona a Harry cvičí známé to kouzlo, Wingardium Leviousa (pro zasvěcené, pokud jsem to špatně napsal, tak se omlouvám :D). Vaším úkolem následně bude sundat ze stropu své spolužáky a malé dobrodružství začíná. Množstvím kouzel, kterými přemisťujete nebo stavíte dobrovolné i na postup nezbytné objekty, vybočuje z nudných stereotypů, kterými poslední LEGO díly trpěly. Jde prostě o méně okoukaný nápad na rozdíl od běžného stavění objektů, které se nezměnily od dob LEGO Star Wars her.


LEGO Harry Potter


I běžné tupé mlácení protivníků rukama nebo zbraněmi je fuč, tentokrát se totiž ke slovu dostane vaše kouzelná hůlka. S ní zase jednou budete kouzlit na mnoho způsobů a někdy budete muset i vyměnit jedno kouzlo za druhé, protože na každého soupeře zabírá něco jiného. I měnění postav má svůj smysl. Kromě zmíněné trojice hrdinů demo nabídlo hraní za Hagrida či jeho psa, každý z nich přitom sehrál svou roli. Každá postava disponuje buď odlišnými kouzly, zbraněmi či schopnostmi. Psík je schopen hrabat do země a otevřít tak nové přechody, Hagrid je zas silný, a tak je schopen zatáhnout těžkým řetězem na spuštění mechanismů a Ron například umí vypustit svého potkana pro různé účely. To vše v poutavých a měnících se prostředích, které neztrácejí své kouzlo. Kromě toho demo odhalilo i nepovinné úkoly, jako je vracení ryb do vody pomocí kouzel, za což mě na konci úkolu čekala odměna. Ne všechno je však úplně dokonalé, přijal bych zaměřovací systém. Ono totiž postava ze své zbraně je schopna střílet na nepřátele i na zničitelné objekty v prostředí. Ve druhé části dema je úl, ze kterého létají přerostlé včely. Pokud chcete zastavit jejich neustále spawnovanie, musíte zničit úl. Nejprve jsem musel zničiz všechny okolní zničitelné objekty v prostředí a až potom mi hra zaměřila samotný úl. Kdybych si mohl např. pravým analogem zaměřit objekty, nebo alespoň kdyby nepřátelé byli přednostně hrou zaměřování, tehdy by bylo všechno fajn.


LEGO Harry Potter


Naopak to, co mohu ocenit, je zábavnost vyplývající z variability činností, které budete provádět. Prostě neměl jsem pocit frustrace, nudy či stereotypu, žádné problémy s kamerou, nic takového (co se nedá říci o demách Batmana a Indiana Jonese). Graficky se zase jednou nic velkého neudálo, prostředí jsou velmi pěkná a LEGO objekty nebylo možné moc vizuálně vylepšovat. Prostě starý dobrý standard LEGO her. Člověk nemusí být nutně fanouškům Harryho Pottera na to, aby se při nejnovějším přírůstku do LEGO titulů výborně zabavil. Plná hra jistě nebude dokonalá, ale na základě toho, co jsem viděl, jsem přesvědčen, že LEGO Harry Potter se povedl více než LEGO Batman či Indiana Jones.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.