Kane & Lynch 2: Dog Days - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 24.07.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Akční
Multiplayer: ANO
Pokračování akční střílečky od Eidos doufá, že napraví chyby jedničky. Podaří se jí to?

Popravdě dodnes celkem nechápu rozruch kolem hry Kane & Lynch 2: Dog Days vzhledem k tomu, že první díl nebyl příliš povedeným titulem. Určitě nebyl špatný, ale dobrý nápad byl slabě zpracován, dojem ze hry brzdilo zejména těžkopádné ovládání, což vyústilo v průměrné hodnocení pohybující se na úrovni 66 až 67%. V té době jsem hrál jen demo, které mě spolehlivě odradilo od případné koupě plné verze, ale tajně jsem doufal, že tolik ohlašované pokračování chyby hry napraví. Na základě dema však znovu mohu konstatovat, že se tak nestalo.


Kane & Lynch 2: Dog Days


I když první videa koncentrující se na singleplayer i na multiplayer vypadaly opravdu úžasně, realita je jiná. Abych se vyjádřil přesněji, pokud to hraje někdo jiný, tedy pokud běží video, kde nevidíme chyby, hra vypadá dokonale. Má prostě všechno, co byste si mohli přát. Parádní akční scény, nápady v oblasti příběhu a tak dále. Navíc i multiplayer má na první pohled geniální módy, prostě kdo by si hru nezahrál, mohl by nabýt dojmu, že opravdu bude jedním z nejúžasnějších titulů tohoto roku. Při hraní dema však zažijete nemalou ledovou sprchu. Hratelná ukázka poskytuje necelou jednu misi z pokročilejší fáze hry jeden multiplayerový mód. Děj se točí kolem událostí v prostředí Šanghaje, kde si naši hrdinové sedí v restaurací, kam vtrhne policie a začne nemilosrdně střílet. Proč, to nám demo nevysvětlilo. Podstatou však je pročistit si cestu hordami po zuby ozbrojených protivníků za použití krycího systému a jiných vymožeností, které hra nabízí. Zde se však hned setkáte s prvními nedostatky hratelnosti. Ačkoliv jsem byl plně krytý, sem-tam mi to bylo úplně na nic. Prostě se mi ubíralo zdraví, a to i přesto, že pult, za kterým jsem byl ukrytý, nebyl úplně zničený tak, jako některé jiné objekty v prostředí. Netrvalo tedy dlouho a poprvé jsem se ocitl na zemi, kde jsem měl šanci plazící se zregenerovat a následně se znovu postavit na nohy.


Kane & Lynch 2: Dog Days


Dynamika akce je opravdu vysoká, proto se zejména na vyšších obtížnostech může lehce stát, že se velmi rychle ocitnete v kaluži krve čekajíce na načtení checkpointu. Samotná rychlost sledu událostí by mi vůbec nevadila, kdybych měl pocit větší obratnosti postav. Ono totiž hraní je zase jednou dost těžkopádné a míření není dostatečně flexibilní na to, aby se mi hrálo příjemně a jednoduše. Na to si bohužel budete muset zvyknout. Kromě krycího systému, kde mi chybí i běh z jednoho úkrytu do druhého pomocí kombinace dvou tlačítek (tak to funguje v Uncharted či v Gears of War), lze vzít protivníka jako živý štít a tak si prorazit cestu vpřed. I zde nejsem zcela spokojen, protože soupeři jsou zvyklí střílet i když mám rukojmí. A aby toho nebylo málo, tak toho prvního jsem vzal přes stěnu. Prostě soupeř byl v krytí za stěnou já jsem přešel přes zeď jakoby tam ani nebyla a vzal jsem ho za živý štít, který mi podle mého názoru i tak moc nepomohl, akorát mě zpomalil. Co mě však trochu zarazilo je také fakt, že se mi nepodařilo vzít jako rukojmí běžného člověka na ulici, a to i přesto, že jsem kriminálník. Navíc při přestřelce s policisty lidé na ulici po většinou nereagovali a procházeli se dále, jakoby se nechumelilo. I můj spolubojovník mi nebyl moc ku prospěchu. Zatímco já jsem v pozdější fázi dema vylezl na střechu a odtud střílel nepřátele, on zůstal kdesi dole. A aby toho nebylo málo, dovolil soupeři, aby vylezl nahoru za mnou a střelil mě do zad. Pěkný kamarád.


Kane & Lynch 2: Dog Days


Demo skončilo dřív, než jsem odehrál misi do konce a nezapomnělo na závěr ukázat video z plné verze. Popravdě, to vypadalo 1000x lépe než to, co jsem hrál. Nejen obsahem, ale i hratelnostií Teď mi je však již jasné, že jakkoliv videa vypadají dobře, je to jen klam, hra bude mít očividně dost hodně chyb a těžkopádné ovládání, které vám bude bránit naplno vychutnávat to dobré ze hry. Měl jsem původně v úmyslu vyzkoušet i multiplayer, kde je k dispozici jeden mód. V něm jste zloděj, který musí za 4 minuty ukrást co nejvíce peněz. Své parťáky můžete zradit, ale ti se následně změní v policisty a budou chtít odplatu. Nápad výborný, ale nemohl jsem ho vyzkoušet v praxi. Vždycky když jsem se pokoušel najít online hru, zmrzlo to a to bez ohledu na to, na kterém ze svých čtyř profilů jsem to zkoušel. Je to sice škoda, ale i tak by byla hratelnost úplně stejně těžkopádná, jako v singleplayeru. Dog Days mohlo být skvělou hrou, ale očividně jí zase bude chybět "user friendly" hratelnost a do kolen ji srazí i množství chyb. Pokud jste byli spokojeni s prvním dílem, druhý vás může potěšit ještě o něco více, ale připravte se na boj s ovládáním, který vám hraní značně znepříjemní.

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.