Quantum Theory - novinky

Autor: Lukáš Slavkovský | 12.09.2010
Žánr:  PS3  | Novinky  | Adventury
Nadějná akce nebo nejhorší hra za poslední období?

Nepochybně třeba uznat, že Gears of War pro PC a Xbox 360 vypadá super, výborně se hraje a vůbec jde o jeden z nejlepších titulů současnosti. Není tedy divu, že i jiní tvůrci her by se rádi přiživili na úspěchu akčních her z pohledu třetí osoby, které si zakládají na drsném zjevu, velkých, ničivých zbraních, temném prostředí a krycím systému. Novinkou na poli podobných videoher bude už koncem tohoto měsíce Quantum Theory od TECMO, která na první pohled nemusí vypadat špatně, dokud si člověk nesedne k její hratelné ukázce.



Tecmo za roky svého působení vydalo mnoho více i méně úspěšných her. Mezi ty populárnější, které mnozí z nás mají v živé paměti, jsou například bojovka Dead or Alive, survival horor Fatal Frame zda v současnosti velmi populární série Ninja Gaiden Sigma. V podobě Quantum Theory se však v Tecmo zřejmě rozhodli, že nejjistější způsob, jak vydělat hodně peněz, je opisovat od v současnosti populárních her, konkrétněji od Gears of War. Nejde však jen o malé vypůjčení si některých nápadů, ale o sprosté vykradení všeho, co by mohlo stát za to. Kupodivu výsledek takového kopírování vůbec nedrží pohromadě. Člověk by si mohl myslet, že výsledný efekt nemůže být špatný, opak je však pravdou. Hra nejenže nemá nic, co by ji dělalo zábavnou, ale vypadá a hraje se natolik strašně, že by ji raději nikdy neměli vydávat. Hlavním hrdinou hry je Syd, který se ocitá v temné budoucnosti, kde bojují proti sobě dvě rasy, ve snaze vyhladit jedna druhou. Okolnímu světu dominuje tajemná věž, která přetváří lidi v Nosferatu a ti se s původním osazenstvem příliš nekamarádí. Nejde však o žádnou upírskou akci, nepřátelé budou po vás střílet stejně jako vy po nich. Jedinou možností, kterou náš hrdina má na zastavení soupeře, je vejít do zmíněné věže, dostat se na její vrchol a zničit ji. Nelehký úkol však nezvládne sám, na pomoc mu přichází záhadná Filena, která se z nějakého důvodu snaží věž zachránit. Navzdory rozdílným cílům musí spojit své síly, aby ten, který se nakonec dostal na vrchol věže, dosáhl toho, co si umanul.



Příběh nic moc, hratelnost, grafika či zábavnost je na tom ještě hůř. Mise, kterou hratelná ukázka nabízí, se odehrává pravděpodobně uvnitř zmiňované věže, prostředí kolem vás je temné, fádně a svým zjevem nemá na next-genu co hledat. K dispozici máte určitou paletu zbraní, ty však vypadají otřesně a měnit si mezi nimi je jen škoda času vzhledem k tomu, že demo jen málokdo bude chtít hrát více než 5 minut. Ovládání je od samotného počátku strnulé, krycí systém mi zpočátku více vadil než pomáhal a celkově jsem se od začátku až do konce hraní hratelné ukázky ukrutně nudil. Protivníci jsou zdatnými soupeři, kryjí se za různé překážky v prostředí, aktivně útočí a v jejich snaze vás dostat jim trochu pomáhá již zmíněná hratelnost. Po první přestřelce se dostanete na patro věže, kde vám přijde na pomoc zmíněná druhá postava - Filena, která je ovládána umělou inteligenci. Bude vám pomáhat ve střelbě na soupeře a společnými silami smíte aktivovat její speciální schopnost. Kdykoliv, kdy je Filena nablízku, smíte ji chytit a vrhnout směrem k soupeřům, což je efektivní zejména proti velkým soupeřům. Jakoukoli zbraň použijete nebo najdete, každá se svým chováním liší, každá však vypadá špatně a v kombinaci s hratelností vám nebude až tak ku prospěchu, jak byste si to přáli.



Quantum Theory nemá téměř žádné vlastní nápady a kopíruje od Gears of War, co se jen dá. Ne však úspěšně. Otřesné grafické zpracování, fádní prostředí, strnulá hratelnost a nekonečná nuda při hraní, to vše v jediné demo verzi hry. Sám jsem nevydržel při hře více než 5 minut, je to strašné. Pravděpodobná možnost kooperativního hraní a využívání speciálních schopností druhé postavy by zněly zajímavě, kdyby ostatní prvky hry tak výrazně nezaostávaly za většinou třeba i jen průměrných titulů. Hru si můžete v současnosti vyzkoušet na PS Store, ale věřte mi, nestojí to za to. Konečně, pokud byste přeci jen měli chuť tuto hru vyzkoušet, podívejte se nejprve na video, které přikládám k článku, abyste věděli, do jaké hrůzy vlastně jdete.


Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.