DC Universe Online - recenze

Autor: Miloslav Čechal | 20.03.2011
Žánr:  PS3  | Recenze  | Online
Multiplayer: ANO
Populární komixoví hrdinové a padouši z vesmíru DC se střetávají ve velké online bitvě o budoucnost lidstva. Na kterou stranu se přidáte?


Online hry jsou v této době velmi populárním herním žánrem a celkově možnost hrát s kýmkoliv na světě je velmi lákavá a Sony v tom viděla velkou šanci, ostatně kultovní World of Warcraft si za dobu své působnosti vydobyl přes deset miliónů fanoušků. Podaří se něco podobného i se hrou DC Universe Online? To zjistíte zde.




Ok, vezmeme to hned z kraje, jedná se o hru, která vyžaduje placení měsíčních poplatků, takže po zakoupení samotné hry vaše investice do výrobku nekončí. Musíte si též vyhradit slušné místo na vašem HDD, protože samotná instalace titulu zabere minimálně 15 GB a musíte počítat s pravidelnými opravami a updaty, které mohou přidat několik giga navíc. Počítačoví hráči jsou na takové věci připraveni, ale konzolisté zatím neměli moc možností to vyzkoušet.





A o co vlastně ve hře jde? Po velmi oslnivém akčním intru, jež by nedělalo ostudu jakémukoliv hollywoodskému filmu jste postaveni před zásadní volbu, která ovlivní celé vaše budoucí hraní. Brainiac se totiž vymkne kontrole a téměř zničí planetu a hrdinové se musí spojit se padouchy, aby ho zastavili. Využijí nanoboty k vytvoření nového super-člověka, vás a ten se s jednou stranou pokusí strhnout váhy osudu k sobě.




Volba přesvědčení (dobro, zlo) je jednou z prvků, které si vytváříte u své postavy. Dále tu můžete rozhodnout o pohlaví, velikosti postavy, obleku, vlasech, barvách, znacích. Určíte si svého mentora aneb známou postavu, která vás bude po celou dobu provázet vaším výcvikem. Narazíte zde na Supermana, Wonder woman, Batmana, či Lexe Luthora, Jokera anebo Circe. Chcete se přemisťovat pomocí levitace, rychloběhu nebo akrobacie? Každá má své výhody. A co takhle styl boje a výběr zbraní? To vše si lze nastavit, ale pozor, volte pečlivě, poté už úpravy nebudou možné, nebo spíše výhodné. Není problém si založit více postav a střídavě  za ně hrát, s maximem však čísla 16.




Po tvořivé části začínáte v každém případě na lodi Brainiaca a musíte se z ní dostat na Zemi. Tato mise vám zároveň slouží jako stručný tutoriál, jak se co dělá. Pak se přesunete na svou základnu a můžete začít se svou výpravou za záchranu světa. Základna skýtá útočiště před okolním světem, je plná vašich spojenců a lze si tu kupovat, prodávat, opravovat vybavení. Dostáváte a vyřizujete si zprávy, setkáváte se s dalšími hráči apod. Je to velmi rozsáhlý komplex, takže než vše projdete, nějaký čas tu strávíte a jistě ani není téžké se ztratit a chvíli bloudit, třebaže je k dispozici mapa.




Na různých místech herního světa dostáváte nové mise a úkoly ke splnění. Je na vás, které budete chtít splnit nejdříve. Jejich obtížnost je navíc  číselně označena, takže bude lepší začít s těmi jednoduššími. V této části asi nejprve budete hrát sólo, i když pokud najdete dalšího člověka a bude z vaší strany a má-li stejného mentora, tak si můžete zařádit i ve více lidech. Za mise a jejich části dostáváte kromě finanční odměny i cenné zkušenosti, pomocí nichž stoupáte po úrovňovém žebříčku až na magické číslo 30. V průběhu se zdokonalujete v schopnostech a dalších aspektech. Stromy schopností jsou docela různorodé, takže je jen na vás, co si vyberete. Po desátém levelu vás čeká specializace – tank, healer, controller. Tato specializace je vám přidělena automaticky na základě vašich voleb schopností, útoků, atd.




Tank je hrubá fyzická síla, první linie v boji, na něj se budou lepit chuchvalce nepřátel. Healer je ten, co se postará o to, aby všichni v partě byli při zdraví a síle. Controller pomáhá oslabovat protivníky, stavět jim překážky v podobě kouzel, iluzí, ovládá situaci na bojišti.




Co se týče misí, tak jsou většinou segmentovány na pod-úkoly a pokud se stane, že zemřete v boji, objevíte se u posledního checkpointu a můžete pokračovat, často to však je u centrály, odkud jste vyšli, takže nastává delší přesun po městě k cíli. Což o to, města jako Metropolis nebo Gotham city jsou krásná, rozlehlá a ze skákání po budovách dostanete vážně parádní pocit, ale občas to bere moc času. Jen jedno varování, na mise choďte vždy připraveni, hodně uzdravovacích lektvarů a hlavně aby vaše vybavení bylo v plné síle. Zdraví se po chvíli samo doplňuje, ale to na vás nesmí směřovat hordy protivníků, což je dost obvyklé, zvlášť v uzavřených prostorách a věřte nebo ne, počítačoví soupeři za vámi klidně vyběhnou několik pater, aby vás zneškodnili a to je ten moment, kdy chvíle oddychu na uzdravení přijde skutečně vhod. Navíc vše, co nosíte, se po určité době bojování opotřebovává a poškozuje, čímž ztrácí svou účinnost. Za malý peníz to bez potíží na základně opravíte, ale jakmile toto uděláte během mise, připravte se na to, že budete po návratu do akce začínat od prvního bodu úkolu, což může někdy docela naštvat.




Kromě klasických misí, na jejichž konci se většinou utkáte s bossem, se zde můžete vyřádit v bonusových úkolech, kdy ničíte dárky a získáváte malý obnos peněz. Nebo si zkusíte závod na čas po vybrané trase v městě a vytvoříte si rekord, který ostatní mohou překonávat. Celkem zajímavá zpestření, když si budete chtít odpočinout od příběhu.



Pokud vás omrzí klasické úkoly, můžete se zapojit do veřejného dění a zabojovat si v jiných misích, které mají někdy zkušenostní omezení (některé od levelu 10 či 30). Tam můžete po boku dalších hráčů procházet dalšími boji a vyzkoušet si práci v týmu. To je celkem fajn, ale je zde důležitá spolupráce a sehranost. Nevýhodou je, že na některých serverech si na přijetí do party nějakou dobu počkáte, protože je zrovna plná fronta a podobně. Ovšem není potíž vyzvat jiné živé bojovníky přímo ve městě. Tato možnost je charakterizována druhy severů (Pvp nebo PvE). Pvp je orientovaný právě na vzájemný boj mezi hráči, kdežto u PvE si musíte možnost zápasu s ostatními lidmi zaškrtnout v menu, v jiném případě se tak nemusíte bát, že by vás stále někdo napadal a šikanoval. Komunikace s ostatními hráči probíhá buď prostřednictvím vzkazového panelu, což se bude hodit pokud máte ke konzoli připojenou klávesnici. Pokud ne, tak je tu možnost koumnikace s headsetem a hlavně znalostí cizího jazyka nebo vám hra přednastavila krátké reakce, s nimiž si také často vystačíte.




Ovládání hry je celkem v pořádku, tutoriál vám představí základní set pohybů a kombinací útoků. Pohyb po městě je vážně pěkný a plynulý. Občas se sice stane, že se zaseknete v běhu po budově s římsami a vlétnete někam jinam, ale jinak bez problémů. Zdůraznit musím tu radost z pohybu při rychloběhu a přeskoky mrakodrapů. Horší to bylo s orientací při letu, ale to je zřejmě jen otázkou zvyku. Akrobacie mi přišla asi jako nejpomalejší způsob přesunu z místa na místo a tady mi začala vadit ta cesta ze základny k určené lokaci. Plus při spuštění menu s inventářem se hra bohužel nepauzuje a jestli se nacházíte v situaci, kdy jste pod tvrdou palbou, přesuňte se raději na nějaké klidnější místo.



Graficky hra neurazí, příjemně se na to kouká a města jsou vážně malebná a rozlehlá. Občas sice můžete zpozorovat poklesy framerate, ale celkově je to plynulé. Co zamrzelo bylo, že zpočátku si zvolíte kostým své postavy, aby se nějak odlišil od ostatních, ale jakmile sbíráte nové vybavení, chtě nechtě je potřeba kostým změnit, protože základní kostým nemá žádné bonusy k vlastnostem a vzhledem k přežití vyhraje praktické využití nad designem.



Hudbu jsem ani příliš neregistroval, takže kromě vypjatých scén s bossy to bylo celkem tiché. Tedy samozřejmě ne v případě zvuků, které byly fajn a dobře podbarvovaly všemožné efekty na obrazovce. I hlasy postav zněly zajímavě a srozumitelně.




Abychom to shrnuli, hra je chytlavá akční podívaná, která nabízí spoustu materiálu k objevení a prověření. Po měsíci hraní je sice těžké odhadnout, jestli by její potenciál zábavnosti a chytlavosti vydržel. Myslím si, že pokud vás baví online hry a jste fanda do komixů, mohla by to být vaše krevní skupina. To za předpokladu, že vám nevadí měsíčně zaplatit necelých tři sta korun. Mně osobně se titul líbil, spolupráce s dalšími hráči byla solidní, jen to čekání na některé matche bylo neúměrně dlouhé. Pokud budete mít v okolí kamarády, kteří by vás ve hře doprovázeli, její zábavnost jistě stoupne, jinak je to mírně nadprůměrný kousek, jenž by byl ideální pro hraní zdarma, s požadovanou částkou musíte vědět, jestli byste onu investici za jeden měsíc opravdu využili.



Wikipedia: Místo is a village and municipality in Chomutov District in the Ústí nad Labem Region of the Czech Republic. »

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS3, PC

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.