NFS Shift 2 : Unleashed - preview

Autor: Miloslav Čechal | 11.03.2011
Žánr:  PS3  | Preview  | Závodní
Multiplayer: ANO
Hra NFS: Shift 2 brzy dorazí na pulty obchodů a my měli šanci ji pro vás předem vyzkoušet. Takže jak to dopadlo?


EA se před zahájením prodeje očekávaného pokračování závodního titulu NFS: Shift rozhodli nám hru pořádně představit. My byli u toho a zde jsou naše postřehy z jejího hraní.



Nejdříve nám byly prostřednictvím prezentace vysvětleny hlavní rysy prvního dílu, na který se snaží pomocí druhého tvůrci navázat.




EA opravdu usiluje o to, aby se hra stala tvrdým konkurentem Gran Turisma nebo Forzy, a proto do hraní přidává co nejvíce realismu. Takže zapomeňte na arkádové Hot Pursuit vydané v listopadu, tady se razí motto- čím reálnější zážitek, tím lepší. Navíc, jak zmínil prezentující- „V této hře nebude vašim palivem benzín, ale adrenalin.“ Tvůrci chtějí, abyste prožívali co nejvíce emocí, které zažívají skuteční jezdci. Proto se i kamera v kokpitu přesunula z helmy do výše očí a vy tak můžete vidět přímo z pohledu závodníka, jehož periferní vidění je zčásti zastíráno okraji helmy. 




Vyzdvihovány byly i další změny, třeba detailní model poškození, který bude mít vliv na jízdní vlastnosti automobilu, čili se při nedbalé jízdě může i stát, že nedojedete vůbec do cíle. Několik obrázků ze hry, na nichž se po vozovce válely kusy zdemolovaných aut, slušně nastínilo, co se vše může stát. A jedna drobná špatná zpráva pro akční řidiče, původní agresivní a precizní systém bodování byl kvůli záměru vyšší realističnosti pozměněn, a tak už nebudete dostávat bonusové body za násilné akce proti soupeřům, jako bourání, vyhazování z vozovky, apod., protože i v životě jsou jezdci při závodě opatrnější a nesnaží se za každou cenu zneškodnit soupeře. Ovšem nebojte, že by vás hra nikdy neodměnila. Pakliže se vám podaří nějaké dobré kousky, dostanete body navíc, nemluvě o zkušenostech, za něž se dostáváte na vyšší úroveň aneb RPG prvky často zvyšují návykovost hratelnosti.



V prezentaci bylo dále zmíněno, že se velkých změn dočkal samotný „drifting“, jenž, jak asi většina, co hrála první díl, uzná, nebyl příliš povedený a člověka spíše otravoval. Tady budete mít taky různé typy závodů, ale není potřeba zajet všechny, abyste mohli postoupit dále, můžete si vybírat typy závodění, v nichž jste silní. Nebaví vás stále jízda ve dne?- Tak co například jízda v noci, což může být docela výzva, protože si budete dávat veliký pozor, abyste nevyjeli z trati nebo nenarazili do jiného auta. A pro fatalisty je na výběr jízda za soumraku, tedy chvíle, kdy slunce září více než obvykle a jeho ostré paprsky odrážející se od předního skla dokážou pěkně zavařit. Člověk se sice kochá vizuální krásou, ale záhy nadává, jelikož z nepozornosti najel do mantinelu.




Pokud jste hráli nejnovější díl NFS: Hot Pursuit, tak vás patrně zaujala funkce „Auto-log,“ kdy sdílíte vaše úspěchy s dalšími uživateli nebo dokonce kamarády z vašeho „friend listu“ a vzájemně se „bičujete“ k překonávání svých rekordů. Tak tato funkce se objeví i v Shift 2 a navíc budete moci nahrávat svá videa na youtube, pořádat různá klání a vlastně být neustále v kontaktu s dalšími závodníky.




Tuning automobilů si našel cestu i sem a vy si tak upravíte vlastnosti svého miláčka dle představ a nejen to, slabší modely můžete klidně používat i ve vyšší lize, tedy samozřejmě v případě, že je dostatečně vylepšíte, což v minulém díle nebylo možné a vy jste byli v jistých událostech limitování na určitou ligu aut. A aby to bylo ještě více propracované, změny ve vlastnostech vozidla můžete přiřadit i k určitým typům závodů a k dopilování parametrů změn vám pomůže testovací jízda, během níž je lze libovolně upravovat.



Co se týče počtu tratí, tak nám tvůrci slibují až přes 90 tras (včetně brněnského okruhu), 130 aut a spoustu věcí k odemčení.



Tak a teď k samotné hratelnosti. V prvním závodě jste samozřejmě nejprve otestováni a podle toho se předběžně nastaví různé ovládací a obtížnostní vlastnosti, což se osvědčilo už v prvním díle a je to dobrý prvek. Co ale zarazí na první pohled, jsou nahrávací časy, které byly neskonale dlouhé (kolem minuty) a člověk ani neměl představu, kdy to už konečně začne. Je možné, že do vydání hry se tato nepříjemnost podaří vyladit a bylo by to velmi vítané, poněvadž tento zádrhel by nejednoho závodníka odradil od soutěžení. Ovšem zdálo se mi, že to byl spíše jen problém konzolových verzí, počítače s tím neměly příliš velké problémy. Každopádně dojmy z hry samotné jsou dobré. To, co vás bavilo na Shift jedničce, je na svém místě, chvíli si asi budete zvykat na ovládání a styl ježdění. Pohled očima závodníka vypadá zajímavě a je to pěkné zpestření. Chování počítačem ovládaných protivníků se různí, někteří vás zkouší všemožně předjet a pletou se vám schválně do cesty, jiní trpělivě čekají, až uděláte chybu a pak dupnou na plyn. Je fajn, že i po úvodu kariéry máte několik událostí, kterých se můžete dle libosti zúčastnit. Za závody máte kromě zkušeností i peníze a za ně nové věcičky.




Grafika je vcelku povedená a oproti minulému dílu doznala změn k lepšímu. Není to sice vrchol dnešní doby a na počítači díky nejnovějším ovladačům a hardwaru to bude vypadat výrazně lépe než na konzolích. Když je řeč o konzolích, tak mi osobně přišel obraz kvalitnější a hezčí na PS3 než na X-Boxu, kde se mi zdály slabší barvy a vše bylo takové méně výrazné. Naopak u zvuku a hudby moc rozdílů nebylo a vše se dobře poslouchalo, třebaže hudby jsem si víceméně všiml pouze v úvodním menu a poté jsem ji při závodu ani nevnímal.




K ovládání mohu říct jen to, že jestli můžete volit mezi gamepadem a volantem, jděte do volantu, je to o moc lepší zážitek, více vás vtáhne do hry a obecně v simulátorech je volant vážně parádní. Pravda, kolo či dvě trvá, než si zvyknete na citlivost pedálů, ale vyplatí se. U gamepadu nebylo ovládání špatné a kdo nevyzkouší volant, tak mu to ani nepřijde, avšak pakliže nastane duel, volant s přehledem vítězí.



Celkově musím říct, že hra má dobře našlápnuto na úspěch, nyní také záleží na tom, kolik hráčů už omrzelo Gran Turismo 5 nebo kolik čeká právě na nové NFS: Shift 2. To se dozvíme už za necelý měsíc.


Xbox 360 | PlayStation 3 | Nintendo Wii | PC Games                                

Hra totiž vyjde 1.4. 2011 na PC, PS3 a X-Box 360.



Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS3, PC, X-Box360

Chcete vidět další Preview platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Preview.