Killzone 3 launch party - novinky

Autor: Miloslav Čechal | 26.02.2011
Žánr:  PS3  | Novinky  | Akční
Multiplayer: ANO
Jak probíhalo uvedení Killzone 3 na náš trh?


Dne 23.2. 2011 jste si jistě mnozí označili jako velmi důležitý den. Byl to totiž den, kdy se na svět dostalo třetí pokračování úspěšné FPS akce Killzone. Sony k této příležitosti uspořádalo launch party a my byli samozřejmě při tom.


Killzone 3 launch party

Celá akce začala v 18:00, kdy se do prostorů pražského kina Atlas vměstnali čestní hosté skládající se ze zaměstnanců Sony a novinářů. Hostesky ve slušivých tričkách s tématikou hry nás uvedly dovnitř a my splynuli s davem s očekáváním, co přijde dál. Nešlo si nevšimnout řady rozestavěných TV s připevněnými konzolemi, na nichž prozatím ve smyčce běžely trailery Killzone 3.


Killzone 3 launch party

            Kolem 19. hodiny jsme byli pozváni do kinosálu, kde proběhla krátká prezentace. Nejprve nám byla představena zajímavá čísla zhodnocující stále se zvyšující profit firmy a posléze jsme se mohli pokochat ukázkami her, které buď už zajišťují úspěch u hráčů jako Gran Turismo 5 nebo se na to teprve chystají – Motorstorm: Apocalypse, SOCOM 4, Ratchet and Clank: All 4 One. Mnoho z těchto titulů má zabudovanou podporu ovladače Move, který má za sebou docela dobrý rozjezd. Právě Move podpora se týká i nejnovějšího dílu Killzone 3 a speciálně s tímto titulem vychází i nástavec pro pohybový ovladač s názvem „Sharp shooter,“ jenž vám usnadní manipulaci s ovládáním ve hře. Je třeba dodat, že pokud vlastníte 3D TV, budete si moci užít i trojrozměrnou zábavu ve vašem obývacím pokoji. Zazněla tu i zmínka o připravovaném handheldu NGP aka PSP2 formou promo traileru včetně představení sady launch titulů. No máme se určitě na co těšit. Po této prezentaci mohlo začít pravé testování.


Killzone 3 launch party

            Jelikož hra poprvé nabízí kooperační multiplayer v rámci kampaně, míří naše kroky právě sem. Ovladače v ruce, navolení obtížnosti a jde se na to. Hra vás zpočátku provede krátkým tutoriálem, kde vám vysvětlí základní pohyby, takže i nováček se rychle dostane do obrazu. Poté už můžete směle vyrazit do akce. Obrazovka je rozdělena svisle, což je myslím pro akční hry výhodnější než podélné dělení, osobně se mi to osvědčilo například u Resistance 1. Člověk by řekl, že logicky by měla být kooperace lehčí než procházení kampaní samotný. Na první pohled to tak může vypadat, ale i tak vás počítačoví protivníci dokáží překvapit a „zatopit v kotli.“ Ovládání gamepadem je v pořádku a i zábavnost splitscreen multiplayeru se znovu potvrzuje. S kolegou se můžete vzájemně domlouvat o vašem postupu bojištěm. Když je jeden raněný, není problém mu dát vzpruhu pomocí zázračného laseru. Celkově si myslím, že se zavedení kooperace do hry velmi vyplatilo a jsem si jistý, že jakmile začnete mise hrát s kamarádem, jen tak od nich neodejdete.


Killzone 3 launch party

            Další věcí k vyzkoušení byl výše zmiňovaný nástavec pro Move ovladač zvaný Sharp shooter aneb ostrostřelec. Do tohoto nástavce vsunete jeden pohybový ovladače a jeden navigační ovladač, to je osekaná a zmenšená verze Dualshocku. Z hlediska designu působí celá konstrukce mohutněji než původně vydaný nástavec pro arkádové střílečky. Preciznost a ergonomie jsou na velmi dobré úrovni. Je tu sice problém, že než si zvyknete na rozdílné ovládání, můžete se chvíli nemotorně potácet prostorem jako se to stalo mně, ale jinak to působí vskutku zajímavě a oživí to hratelnost. Taky se můžete spolehnout, že po delší době hraní určitě pocítíte pálení v obou pažích.


Killzone 3 launch party

            Speciální brýle pro trojrozměrné verze hry byly též připraveny u několika pultů a za asistence hostesek jste se přesunuli do nové dimenze hraní. K reálnému vyzkoušení jsme se bohužel nedostali, jelikož exemplářů bylo pouze pár a zájem veliký, ale podle názorů kolegů novinářů se jedná o slušný postup vpřed co se týče zábavnosti. Ne každému to ovšem sedne, protože jakmile se ve hře pohybujete nebo otáčíte příliš rychle, mohou se dostavit pocity dezorientace nebo nevolnosti. Asi by to nebyl jeden z hlavních důvodů, proč si běžet pořídit 3D TV, ale pro ty, kteří už ji vlastní, je to zajímavý bonus, který nikterak neznehodnocuje 2D verzi, pouze ji ozvláštňuje a dokresluje. A z logického úsudku si myslím, že prozatím se  většina z nás stejně bude pohybovat po dvojrozměrném bojišti, třebaže je pěkné vědět, že jakmile si přinesete domů moderní 3D TV, budete mít hned na čem ji vyzkoušet.


Killzone 3 launch party

            Nebyl by problém se tu rozepsat o dalších módech a věcech, jež Killzone 3 přináší, avšak to si raději necháme do recenze, kterou pro vás brzy přineseme.


Killzone 3 launch party

            Abych shrnul celou party s představením Killzone 3, musím říct, že to byla velmi podařená akce, jež nabídla vše, co se od ní očekávalo, hra opravdu vypadá, hraje se a zní skvěle. Díky Sony!



Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Novinky platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Novinky.