Nová MMORPG hra Merc Elite - recenze

Autor: Jaroslav Fišer | 04.06.2013
Žánr:  PC  | Recenze  | Akční
Na to, že browser onlinovky, tedy hry, které si můžeme zahrát v prostředí internetového prohlížeče, mohou konkurovat běžným „krabicovým“ hrám, jsme si v posledních několika letech zvykli. Pamatujete si ještě na doby, kdy na webu vládly krátké flashovky? Když nebylo co hrát, trávili jsme u nich dost času. Byly zábavné a jejich hratelnost na velmi dobré úrovni. Přesto se klasickým hrám nemohly rovnat. Masivní rozšíření vysokorychlostního internetu však dalo vývojářům volné ruce a začaly vznikat opravdu propracované kousky. Za těmi nejlepšími stojí lidé z dílny BIGPOINT, kteří mají na svědomí hity jako je Drakensang Online nebo Skyrama. Nebudeme ale chodit kolem horké kaše – již brzy se životy herních příznivců smrsknou do světa Merc Elite.

Merc Elite je zbrusu nová 071036-11334.jpg vojenská MOBA (multiplayer online battle arena) hříčka, která je situována do blízké budoucnosti. A jak už to tak bývá, bude poměrně temná. Tedy alespoň v případě Merc Elite. Svět se rozpadl na pět multikulturních konglomerátů, které se snaží přebrat kontrolu nad tím, co kdysi modré planety zbylo. Musí chránit zbylé zdroje surovin a pomáhají jim v tom bývalí elitní vojáci. A protože to nedělají za dobré slov, ale za tučný žold, stali se z nich prachobyčejní žoldáci.

Pro hráče, kteří mají s hrami tohoto typu zkušenosti, však žánr nabývá úplně jiných rozměrů. Prakticky všechny tituly se totiž doposud odehrávaly ve fantasy prostředí. Podstata samozřejmě zůstává stejná - primární cíl spočívá ve zničení protihráče.

Merc Elite však není jen bezduchou akcí. Souboje se odehrávají na mnoha odlišných bitevních polích a je proto nezbytné vymyslet účinnou strategii. Soupeř ji však má také a tak vám nezbude, než být vždy o krok kupředu a zapojit své taktické schopnosti a dovednosti. A samozřejmě pestrý bojový arzenál.

071038-11334.jpg Hráči si mohou vybrat některého z pěti různých žoldáků, kteří disponují množstvím hi-tech zbraní. Výběr správné postavy bude klíčový – ne vždy má  navrch hrubá síla a naopak je třeba zapojit lest nebo taktiku ve stylu udeř a uteč. V diametrálně odlišných vlastnostech žoldáků tkví hlavní kouzlo hry. Rozdíly tkví nejen v jejich odolnosti, rychlosti, výdrži, zbroji či arzenálu, ale také v unikátních vlastnostech, které lze s přibývajícími zkušenostmi vylepšovat. A kteří to tedy jsou? Grunt, ranger, grenadier, scout a major. Pojďme si je spolu prohlédnout z blízka.

 

Grunt – hrubá síla především. Pevné brnění a štít předurčily grunta k přímému postupu do nepřátelské linie, kde udělá pořádnou paseku brokovnicí. Je ideálním žoldákem pro počáteční rozpoutání krvavé vřavy.

Ranger – jeho útoky jsou rychlé a efektivní, ale neobejde se bez podpory zbytku týmu. Narozdíl od houževnatého grunta nedisponuje odolným brněním. Jakmile se mu však podaří dostat na kryté místo, pořádně nepříteli zavaří.

Grenadier – nikoho lepšího na ochranu dobytých území nedostanete. Je sice pomalejší, ale na druhou stranu – vám by se chtělo pachtit vstříc nepřátelům s těžkým kulometem a tunou střeliva?

Scout – průzkumník je pravý opak. Jeho domov je v nepřátelském týlu, kde dokáže cizí žoldáky pořádně rozhodit. A až rozpoutá pořádný chaos, zmizí pryč.

Major – přímého boje se účastní jen sporadicky, ale skrývá v sobě obrovský potenciál. Pozoruje dění a v pravou chvíli zavolá leteckou podporu. Co následuje poté, každý tuší.

071035-11334.jpg

Podle Jeffa Lydella, jednoho z tvůrců hry, Merc Elite vyvíjí více než 40 lidí a jde o něco mnohem většího než standardní prohlížečové onlinovky. Struhující 3D grafika a spousta úžasných efektů v kombinaci s perfektní hratelností a téměř neomezenými možnostmi jednoduše musí sklidit kladnou odezvu. 

Detaily

Platforma: PC

Chcete vidět další Recenze platformy PC? Přejděte na stránku PC Recenze.