Tekken Hybrid - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 09.02.2012
Žánr:  PS3  | Recenze  | Akční
Multiplayer: ANO
Směs předělávky Tekken Tag Tournamentu, demo připravovaného pokračování a animovaného filmu na jediném blu-ray disku, to je Tekken Hybrid.

Fanoušci série Tekken se mají během této generace na co těšit, jelikož při správném počítání nových dílu této bojovky, se zdá, že právě současná generace konzol bude ta nejštědřejší. Doposud jsme dostávali tři díly za jednu generaci a tedy zatím co PS1 nabídla Tekken 1-3 a PS2 Tekken Tag Tournament (dál už jen TTT), Tekken 4 a Tekken 5, PS3 si již brzy na konto přičte čtvrtý díl. Ale pěkně popořadě. Po předělávce Tekken 5: Dark Resurrection z PSP a Tekken 6 se Namco rozhodlo, netradičně promovat připravovaný TTT 2 pomocí trojkombinace v podobě Tekken Hybrid. Jak bylo v popisu k článku uvedeno, Hybrid obsahuje předělávku TTT z PS2, demoverzi druhého Tag Tournamentu a počítačově animovaný film Tekken Blood Vengeance, který je jakýmsi úvodem do již zmíněného TTT2. Nakolik se vyplatí investovat do této netradiční hříčky?

Tekken Tag Tournament HD

HD kolekce her minulé generace se těší extrémně velké popularitě a zejména tím nejkvalitnějším kouskům se dostává zasloužené pozornosti. Na tento rozjetý vlak se pokouší naskočit i Namco, i když se mu daří jen z posledních sil. Vzhledem k tomu, že cílem je promovat přicházející pokračování série, Tekken Hybrid není tradiční kolekcí. Obsahuje jenom jeden Tekken minulé generace a ruku na srdce, ne ten nejpovedenější. Jakožto launchový titul pro PS2, TTT zavedl nový koncept hratelnosti a recykloval staré postavy i arény (dokonce i zvuky). To samozřejmě nemusí být na škodu, ale na jeho vzhledu i zpracování je cítit zub času více, než na jakékoliv jiné kolekci, jakou jsem doposud hrál. Graficky se samozřejmě nemůže měřit s úžasným Tekkenem 4, ale to ani hratelnostně. Nejlepší díl série, Tekken 3, byl vystřídán podstatně pomalejší verzí v podobě TTT, což mnozí viděli již tehdy jako krok zpět a jinak tomu není ani dnes. Třetí díl turnaje železné pěsti byl bohatý na módy, postavy a do dnešního dne byl také nedynamičtějším Tekkenem, jaký jsme kdy viděli.

Úpadek v rychlosti boje začal právě v TTT a tedy pokud nejste zvyklí hrát pomalejší, strategičtější bojovky, bude se ve vás vařit krev. Hlavně zpočátku, kdy se do hry začnete dostávat, se budete cítit tak trochu bezmocně, protože náhodným mačkáním tlačítek, nebudete vždy schopni dosáhnut takové rychlosti, jako umělá inteligence s předskriptovanými kombami. Naštěstí jsou zákony Tekkenu zachovány a tedy stále platí, že každý je schopen i velice náhodně uskutečnit efektní komba a po menší snaze se jich i naučit dělat záměrně. Novinkou, v porovnání s ostatními díly, je boj ve dvou. Totižto namísto jedné postavy budete moci kontrolovat hned dvě. Pomocí R1 nebo L1 si budete měnit mezi dvěma vámi zvolenými bojovníky. Zatímco jeden bojuje, druhý si částečně doplňuje zdraví, což předlužuje souboje a vytváří nutnost taktizovat. Pokud ztratíte jednoho z bojovníků, souboj prohráváte.

Když si dopřejete dostatek času, abyste si na zpočátku pomalejší tempo hry zvykli, TTT HD si zamilujete. Vypadá sice hůř, než byste čekali, ale právě myšlenka měnění bojovníků je natolik dobrá, že se do titulu ponoříte na celé hodiny a to velice rádi. Návykovost hry podporuje výběr postav, který nabízí více než třicet klasických Tekken bojovníků. Samozřejmostí jsou Jin, Heihachi, Kazuya, Lei nebo Marshall Law a na druhé straně trochu překvapí přítomnost Ogrea (bossa z Tekken 3), Jun (nedostala se do Tekken 3) či Kunimistu (ženská verze Yoshimitsua). Dočkáme se také jedné nové postavy se jménem Unknown (neznámá), která má podobu ženy a za ní se vznášejícího ducha vlka. Její sada pohybů se mění s každým kolem a tak stejně, jako při Mokujinovi, ani při ní nikdy nevíte, jakou postavu bude ztvárňovat. V souvislosti s výběrem bojovníků však musím vyzdvihnout hned dvoje zklamání: chybí nové postavy (Unknown nepočítám, jelikož nemá vlastní pohyby) a není co vybojovávat.

Druhá zmíněná výhrada se týká smysluplnosti hry. Jde o předělávku z PS2, tudíž online multiplayer nečekejte. Navíc všechny postavy jsou k dispozici od samotného počátku (ne jako v minulých Tekkenech, kdy jste je museli vybojovat hraním Arcade módu). Proč tedy hrát? Jedna věc je, že titul je nesmírně zábavný a to hlavně tehdy, když k vám na návštěvu přijde bojechtivý kamarád. Zabavíte se i proti umělé inteligenci, ale to není ani z poloviny taká švanda, jako když to natřete někomu, koho znáte a sedíte vedle něj. Pak už jenom zůstávají trofeje, kterých získání není nijak jednoduché a protože jich je celkem dost, nudit se při jejich získávání určitě nebudete. Hra vás v tomto bodě bude motivovat zkoušet nové komba a to hlavně ty, které vyplývají z „Tag“ myšlenky. Pomocí měnění dvou bojovníků můžete nejenom uniknout před útokem soupeře, ale také zakombinovat pohyby a dosáhnout tak větší úbytek zdraví soupeře. Z tohoto důvodu jsem rád, že TTT dostal šanci na prezentaci této myšlenky v HD remasteru, protože jde o opravdu zajímavou a zábavnou součást tohoto titulu.

To by bylo k hratelnosti, podívejme se na módy. Kromě tradičního survival, arcade, practice, versus či team battle tu najdeme také tzv. Tekken Bowl, což je celkem zábavný bowling. Tu však platí, že jde o zábavku, kterou si vyzkoušíte a pak se k ní vrátíte jenom kvůli trofejím anebo s kamarádem. Hrát ji sám je sice zpočátku přijemné, ale časem se dostaví pocit stereotypu a později i nuda. TTT je ve své podstatě rozhodně dobrý a myslím, že Namco si mohlo dát tu námahu a přidat na disk také remaster Tekkenu 4, aby si ti z nás, kteří tyto dva díly nehráli, měli tu možnost dohnat resty na jediném blu-ray disku. Navzdory chybějícímu online multiplayeru oceňuji zábavnost titulu, je jenom škoda, že trpí na nedostatek nových, originálních módů a že není vlastně o co bojovat Je to škoda zejména proto, že jinak je hra neuvěřitelně návyková a všechny fanoušky série Tekken jistě potěší.

Tekken Tag Tournament 2

Pro lepší prodeje připravované bojovky jsme se dočkali předělávky původního TTT a soudě podle toho, co Namco ukázalo v podobě hratelné ukázky, TTT2 bude rozhodně stát za to. K dispozici máte čtyři postavy, které navazují na události z filmu Tekken Blood Vengeance. Populární bojovníci jako Alisa, Ling Xiaoyu, Devil Jin a Devil Kazuya jsou přítomni, aby si to rozdali v aréně v souboji dvou proti dvěma. Principy hry jsou stejné, jako v TTT, ale hratelnost je mnohem dynamičtější a tudíž omnoho přístupnější a celkově blíže dnešním standardům. Hrát můžete proti umělé inteligenci nebo spoluhráči, přičemž čekají na vás čtyři souboje v jediném arcade módu, kdy počítač prostřídá všechny čtyři možné kombinace postav. Demo sice nevydrží příliš dlouho, ale rozhodně pobaví a navnadí na plnou verzi hry. Kromě již zmíněného, TTT2 demo nabídne pár bonusů, ale ty se hraní samozřejmě nevyrovnají. Zážitek z hratelné ukázky nejlépe umocníte vzhlédnutím přiloženého filmu, který objasní, proč se Namco rozhodlo pro tyto čtyři postavy, aby reprezentovali kvality plné verze hry.

Tekken Blood Vengeance

Počítačově animovaný film je jakousi předehrou, která uvede TTT2 na trh v plné parádě. Tedy tak zní teorie, praxe není zas až tak štědrá. Blood Vengeance pojednává o konfliktu mezi Mishima Zaibatsu, který po smrti Heihachiho vede Jin a G Corporation, který má pod palcem Kazuya. Z nějakého důvodu vedou mezi sebou válku o jednoho ze studentů školy, který se opakovaně pokouší o sebevraždu. Zní to drsně? Nenechte se zmást, protože tento film není ničím, za co byste ho mohli považovat. Je to bojový film, thriller, telenovela nebo komedie? Od všeho tak trochu. Není to čistě japonská záležitost, ale ani americký trhák. Tvůrci si dali záležet, aby vytvořili spoustu otazníků a otevřeli tak dveře pro košatost příběhu, aby ho následně honem zakončili po zhruba hodince a půl. Člověk pak má pocit, jako kdyby Namco snížilo rozpočet, nebo zkrátka vypršel čas, který na tvorbu filmu dostali.

Menu je tradičně tvořeno možností zvolit si jazyk, kapitolu nebo bonusy, ale možnosti jsou značně limitovány. Film je k dispozici jenom v angličtině nebo japončině a v titulkách byste češtinu hledali taky jenom marně. Bonusy pak nabízejí jenom pár Tekken trailerů, což není nic speciálního. Samotní film vypráví příběh, ve kterém figurují jenom některé známé postavy, jako jsou například Jin, Kazuya, Ling Xiaoyu, Alisa, Panda, Nina nebo Anna. Hlavními hrdinkami jsou právě Ling a Alisa, které se za jistých okolností pokusí rozlousknout případ onoho výše zmíněného studenta se sebevražednými sklony. Kromě hlavních postav se tu najdou i jiné, vedlejší, jako Ganryu nebo Lee, ale ani od jednoho z nich nečekejte víc, než pár tupých hlášek, protože bojovat nebudou. Je tomu tak proto, že film nepojednává o turnaji krále železné pěsti, ale o událostech, které mu předcházeli. A tak i když souboje jsou pevnou součástí Blood Vengeance, podíváme se také na pár opravdu zbytečných a často i bezduchých dialogů, které někdy hraničí až s telenovelami z produkce Walta Disneyho.

Spád děje je velice rychlý, což nakonec vypadá tak trochu směšně, protože vyřešit tolik otazníků naráz bez nějakého rozvedení, to se zkrátka nedělá. Velikou výhradu mám taktéž k přílišnému sexismu, kdy nespočetně mnohokrát kamera „náhodně“ zbloudí po sukni jedné z hlavní hrdinek. Je to nesmyslné a časem až úchylné. Naopak velice vyzdvihuji úlohu Pandy, která se sice v boji neangažuje, ale je to taký mazlíček k sežrání, který nejednou vyvolá záchvaty smíchu svojí povedenou mimikou. Události střídají základní zápletku s efektními boji ala Tekken, sladkými řečičkami z telenovely a pár vtipných momentů, díky čemu Blood Vengeance nemá jednoznačnou identitu. Je to směsí všeho a tak se jenom stěží dokáže identifikovat s některou ze skupin fandů filmů. Boje však musím hodně pochválit, protože v nich najdete nejenom základní principy hry, ale také známe pohyby ještě známějších postav, což ve vás, po skončení filmu, obnoví chuť zapnout demo.

Tekken Blood Vengeance se rozhodně nezapíše mezi nejlepší filmy podle hry a možná že ani mezi ty lepší z nich, ale to všechno jenom kvůli nedostatečnému prostoru pro vyprávění příběhu, pár velice nepovedeným dialogům a kombinaci protichůdných znaků, se kterými se fanoušci bojových filmů budou identifikovat jenom těžce.

Jako celek je Tekken Hybrid velice zajímavý, ale zpracování blu-ray disku měla být věnována větší pozornost. TTT HD a TTT2 je potřebné instalovat jako sólo soubory (jako když instalujete digitální kopie her), ale na jejich spuštění potřebujete mít blu-ray disk. Proč nemohli dát zkrátka menu, ve kterém bych si vybral, co chci hrát bez nutnosti cokoliv dávat na pevný disk? Nevěřím, že TTT HD potřebuje jakoukoliv instalaci. Když ho PS2 zvládla načíst čisto z DVD, musí to být schopna i mnohem výkonnější PS3-ka. Nemluvě o instalaci dema, které se taktéž mohlo pohodlně spouštět z disku. Vždyť blu-ray má kapacitu 25 GB a i když jsou tři věci na disku, nemůžou zabírat tolik místa. Naštěstí, ani jedna z her neklade velké nároky na HDD a tak instalace sólo souborů je „jenom“ méně pohodlné.

Pokládám se za fanouška Tekkenu a byl jsem v zásadě spokojen obsahem Tekkenu Hybrid, i když mohl být ještě o fous lepší. TTT HD je skvělou připomínkou revoluce v hratelnosti této série, v podobě dvou postav bojujících proti dalšímu dvojčlennému týmu, kterou dále rozvine TTT 2. Možná, že chybí odemykání postav, online multiplayer a více módů, ale milovníci trošku starších her si přijdou na své. Nemluvě o hratelné ukázce TTT2, na kterou vás ještě více navnadí film, kterého kvality místy značně pokulhávají, ale svůj účel v zásadě splnil. Pokud milujete Tekken, Hybridu byste měli dát šanci.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Hratelnost:
80%
Pomalejší, ale férová, tak moci charakterizovat TTT. Naopak demo je o poznání dynamickejší.
Grafika:
60%
TTT se standardy kolekcí se nemůže měrit, ale má svoje čaro. TTT2 je hezké, ale je to jenom demo a film je celkem pohledný, ale nic nadstandardního.
Zvuk:
65%
TTT recykloval zvuky z Tekken 3, TTT2 je super, dabing filmu má své světlé i slabší chvilky.
Výsledný dojem:
80%
Tekken Hybrid zabaví a vydrží, pokud vám tedy nebude chybět online multiplayer
Celkové hodnocení:
75%
Hybrid je hodně dobrý, pokud máte rádi nostalgii a béčkové animované filmy.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.