Největší videoherní zklamání této generace, část první - ostatní

Autor: Lukáš Slavkovský | 31.12.2011
Žánr:  PS3  | Ostatní  | Akční
Které multiplatformové tituly nás zklamali počas této generace nejvíce? Dozvíte se v první části našeho článku!

S příchodem Wii U a množícími se informacemi o vývoji nejnovějšího PlayStationu a Xboxu se nám jedna generace konzol pomalu uzavírá. I když tedy ještě není konec, rozhodli jsme se zhodnotit, které multiplatformové tituly nás nejvíce zklamali.

Alone in the Dark (PC, PS2, PS3, Wii, Xbox 360)

Kdo by to byl tušil, že praděda dnešních hororových her to ve svém pátém pokračovaní projede. Screenshoty vypadali velice nadějně a jistě se mezi hráči najdou i tací, kteří ocenili i nejnovější Alone in the Dark, ale pravdou je, že kdo tuto sérii sledoval pravidelně, nemohl být spokojen. Příběh možná nebyl špatný jako celek, ale opravdu hodně sprostá mluva, díky které dialogy často ztráceli smysl, pokazila část zážitku. To však zdaleka nebylo vše. Kromě celkem dobrých textur na hlavní postavě jsme se museli pasovat s opravdu ošklivým prostředím, trapně zrychlenými animacemi protivníků, špatně skriptovanými momenty a fyzikou, která některé hádanky změnila na peklo. Pamatuju si na jeden moment, kdy jsem v autě narazil na překážku, která se objevila zhruba dvě nebo tři vteřiny po nárazu, absenci strachu v některých pasážích, nekonečnou frustraci a nekonzistentní hratelnost (pohyb z pohledu třetí osoby, míření z první osoby a podobně). Zkrátka, i recenzenti viděli, že Alone in the Dark má velice daleko od dokonalosti. Je veliká škoda, že jsme museli čekat dlouhých sedm let na pokračování, které nebylo hodné naší přízně.

Brother´s in Arms: Hell´s Highway (PC, PS3, Xbox 360)

Mocné videoherní pojmy, které zklamali, nekončí při Alone in the Dark. Právě naopak. Ani pokračování válečné FPS-kové série Brother´s in Arms se v podobě Hell´s Highway nemá čím chlubit. Popravdě, nemusela to být tak špatná hra, kdyby ji více doladili. I když… Základním problémem hry byli bugy. Spousty bugů. Když jsem tuto hru kdysi recenzoval pro Gamesport, čekal jsem omnoho lepší hru než jsem dostal do ruky. Hell´s Highway mi v mechanice párkrát zamrzl, jedenkrát se dokonce hra stala nehratelnou (nešlo se mi odlepit od krytí) a tak dále a tak dále. To, co Brother´s in Arms oddělovalo od jiných sérií, bylo řízení svého týmu bojovníků. Nový díl se však v některých misích zaměřil na jednotlivce, čím se jaksi vytratila identita tohoto titulu. Krytí z pohledu třetí osoby bylo výtečným nápadem, ale nestačilo to na to, abychom mohli být spokojeni. Tupá umělá inteligence a spousta chyb (třeba zasekávaní se do schodů větrních mlýnů), to vše se dá charakterizovat jako důvod, proč nás Brother´s in Arms: Hell´s Highway zklamal.

Call of Juarez: The Cartel (PC, PS3, Xbox 360)

Velice originální FPS-ka v prostředí divokého západu byla něčím nevídaným a tak není divu, že se hráčům nelíbilo, když se série najednou přesunula do přítomnosti. Ale budíš, videa nevypadali špatně, mohla to přeci jenom být dobrá hra. To by ovšem nesmělá být krátká, stereotypní, nemohla by limitovat pohyb hráče a vůbec, neměla by se hrát na něco, čím není. Nadbyteční nadávky, snaha vytvořit iluzi drsných hrdinů za každou cenu, pomalé honičky v autech nebo nevyvážené zbraně v multiplayeru, to vše a ještě více by bylo potřebné změnit na to, aby The Cartel byl dostatečně atraktivním titulem.

Rogue Warrior (PC, PS3, Xbox 360)

Stejně, jako v článku o nejhorších hrách, i tady si Rogue Warrior našel své místo. Proč jsme od něj očekávali, že bude dobrou hrou? Protože na něm pracovalo celkem schopné studio Rebellion, navíc hru vydala Bethesda Softworks, která má bohaté zkušenosti s kvalitními hrami. Co se tedy zvrtlo? Vlastně všechno. I když příběh byl trapně americký, alespoň zbytek mohl dopadnout lepé. Těžko říct, jestli hra nebyla doladěná, nebo ji jednoduše tvůrci úmyslně zfušovali, tak jako tak - výsledek není dobrý. Umělá inteligence je jedna z nejhorších za posledních několik let, vizuální stránka je plná záseků, zpomalení a nehezkých animací. To samé platí pro zvuky nebo hrací dobu, která jde pod dvě hodiny. A online multiplayer? Kdo by tuhle hrůzu chtěl hrát online?

Dead Space: Ignition (PS3, Xbox 360)

Značka Dead Space si získala naší důvěru velice povedeným prvním a posléze i druhým dílem, nemluvě o Dead Space: Extraction pro Wii (k dispozici i na PS3 v limitované verzi Dead Space 2, nebo na PS Store). Mezi prvním a druhým dílem byl však vydán stahovatelný titul se jménem Dead Space: Ignition a jediné, co vývojáře šlechtí je to, že alespoň nechali hráče vyzkoušet, v podobě dema, o jakou hru jde. Kdo totiž čekal plnohodnotný Dead Space anebo alespoň horor, byl zklamán. Šlo jenom o minihry, které byli doplněné o komiksový příběh, ale ve skutečnosti tady nebylo nic, s čím by se fanoušci této relativně nové série mohli identifikovat. Minihry spočívající v odemykání zámků? Jo jasně, skvělá představa zábavy pro fandy hororových her.

Damnation (PC, PS3, Xbox 360)

Kombinace divokého západu a cyberpunkové atmosféry (nebo jestli chcete prapodivných technologií) je vskutku zajímavá a tak není divu, že Damnation vzbudil zájem nejednoho z nás. Bohužel, zjevně nebyl čas hru dostatečně vyladit, protože kombinace framedropů, výkonů herců, umělé inteligence, hratelnosti, zvuků a neskutečně velké délky ševelů, zkrátka nenavozovala prakticky žádnou zábavu, kterou si od ní hráči slibovali. Kdo si tento titul zakoupil, jistě olitoval, že se kdy těšil na tuto zajímavou hříčku, na kterou nás kromě trailerů navnadilo i prostředí a atmosféra filmu Wild Wild West.

Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Ostatní platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Ostatní.