Nejlepší hry pro PS3 roku 2011 podle Gamesportu, 1. část - ostatní

Autor: Lukáš Slavkovský | 24.12.2011
Žánr:  PS3  | Ostatní  | Akční
Náš řebříček nejlepších her pro PS3 je tady! Které hry to u nás vyhráli v jednotlivých žánrech?

Možná, že jste postřehli, že většina zahraničních herních webů tvoří subjektivní řebříčky nejlepších her za rok 2011 a jelikož i my na Gamesportu máme své favority, rozhodli jsme se vám přednést ty nejkvalitnější kousky v každém žánru, které si můžeme zahrát na PS3. Co se nám líbilo v 2011 nejvíce?

 

Akční hry

Je velice obtížné stanovit jednoznačného vítěze, jelikož táto kategorie je velice široká. Pokud bychom zvažovali nejlepší bojovky roku 2011, nominovanými by jednoznačně byli hry jako Street Fighter IV (ve své Arcade edici), nový Mortal Kombat nebo Tekken Hybrid. Ze zmíněných titulů není těžké najít ten nejdominantnější, protože Street Fighter oproti původní verzi přinesl jenom kosmetická vylepšení a Tekken Hybrid je hybridem v pravém slova smyslu (předělávka Tekken Tag Tournament z PS2 bez online multiplayeru, demo Tekken Tag Tournament 2 a film) a tudíž se nedá příliš považovat za plnohodnotný díl této série. Avšak nejnovější Mortal Kombat je tím nejkvalitnějším dílem za několik posledních let. Dynamický bojový systém, hezká grafika a tuna módů je zárukou skvělé zábavy. Proto ho volíme jako nejlepší bojovku tohoto roku.

 

Pokud chápeme akční hry jako plošinovky, pak je výběr zcela jednoduchý. Vzhledem k tomu, že stahovatelné hry posuzujeme osobitně, na výběr je toho málo (tedy alespoň z těch kvalitních kousků). Mohli bychom rozebrat hry jako Sonic: Generations nebo Ratchet & Clank: All 4 One, ale to vše je zbytečné. Ti z vás, kteří hráli Little Big Planet 2, vědí proč. Protože to je právě ta hra, která v této kategorii udělala největší „haló“. Vítěz!
 

 

Všichni dobře víme, že s pojmem akční hry se především spájí FPS-ky, střílečky z pohledu z třetí osoby nebo sekačky ala God of War. V první zmíněné kategorii byl i rok 2011 velice štědrý a kandidátů je opravdu hodně. Stačí se jenom zamyslet a najdete hry jako Killzone 3, Resistance 3, Crysis 2, Battlefield 3, Modern Warfare 3 nebo Portal 2. Poslední uvedená hra sice není nijak o zabíjení, spíš o přežití, nicméně oslovila nejenom recenzenty, ale také nás a to natolik, že se nebojíme říct, že právě tato akční puzzle FPS-ka byla ternem, které tento rok jenom tak něco překonat nedokázalo. Valve je prostě Valve.

 

 Jestli také rádi střílíte z pohledu z třetí osoby, tady ta konkurence opět není taková, abychom měli potíže identifikovat vítěze. Zde totiž kromě Red Faction: Armageddon, Warhammer 40 000: Space Marine nebo například Saint´s Row: The Third najdeme Uncharted 3: Drake´s Deception, kterého nemůžeme ani označit jinak, než tu nejlepší akční střílečku, jakou si na PS3 minimálně letos můžete koupit.

 

I když nový Devil May Cry je pořád ve vývoji a God of War 3 jsme si užili minulý rok, letos bylo co hrát i v kategorii mlátiček. Tady se o přízeň hráčů porvali vysoce kvalitní Assassin´s Creed: Revelations, Batman: Arkham City a inFamous 2 a i když minimálně inFamous 2 byl přímo geniální v porovnání s jednotkou, na Batmana bojujícího v Arkham City nedosáhl. Otevřené prostředí, nové pohyby, Catwomen, Robin, vedlejší mise a mnoho dalšího, to vše a mnohem více vám přinese neopakovatelný zážitek při vaši návštěvě nehostinného města zločinců – Arkham City.

 

Horory

Bojíte se rádi? Popravdě, já mám hororové hry velice rád a tak jsem byl trochu zklamán, když tradiční značky jako Alone in the Dark nebo Silent Hill nedisponovali požadovanou kvalitou a Resident Evil pře změnu přešel z hororové atmosféry do sféry akčních adventur. To vše se spájelo s roky minulými, letos ponuka byla celkem zajímavá, ale stejně, jako tomu bylo při bojovkách, plošinovkách nebo při akčních sekačkách, ani tady se vítěz nedá neuhodnout. Remake Resident Evil 4 byl sice fajn, stejně tak i nápad na Shadow of the Damned nebo Dead Island, ale zpracováním, atmosférou i zvýšením naší tepové frekvence byl top titulem Dead Space 2.

 

Adventury

Jedna z mích nejoblíbenějších kategorií je zároveň ta, kterou tvůrci her opomíjejí nejvíce. Jsou to právě adventury, které možná nejsou tím nejvhodnějším žánrem pro konzoly, ale mávají skvělý příběh, humor a na rozdíl od mnoha jiných her, dávají šanci pohnout mozkem. Vzhledem k tomu, že máme sólo kategorii pro PSN hry, není z čeho ani moc vybírat. Jednoznačně skvělými hrami jsou L.A. Noire a Catherine, které jsou oba výtečné, ale přeci jenom, L.A. Noire má schopnost oslovit větší herní základnu, než druhá zmíněná hra. L.A. Noire se tudíž v našich očích stává tou nejlepší adventurou roku 2011.

 

Pokud vás zajímají vítězi v žánrech jako jsou kupříkladu RPG, racingy nebo sporty, tak si nenechte ujít druhou část tohoto článku, kterou vám přineseme již brzy!

Detaily

Platforma: PS3

Chcete vidět další Ostatní platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Ostatní.