EyePet & Friends - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 24.01.2012
Žánr:  PS3  | Recenze  | Dětské
Multiplayer: ANO
Chlupatý tvor EyePet je opět mezi námi, aby vykouzlil úsměv na tvářích všech mladších hráčů. Jakpak se mu to daří?

Roztomilé zvířátko se jménem EyePet se vrací, aby napravilo nedostatky předešlého dílu a to za pomoci nového kamaráda. Nebo ne? Interakce s neživou kreaturou nabrali jiné rozměry již za dob prvního EyePetu, kdy formou update-u se otevřela možnost použít pohybový ovládač PS Move, který zaručoval omnoho lepší reakce virtuálního zvířátka. Bohužel, obtížnost byla i nadále hlavním důvodem, proč se tato hra nemohla stát hitem pro všechny děti vlastnící PS3. To se mělo změnit v podobě EyePet & Friends, jenomže ani ten není tak dokonalý, jak bychom si přáli.

Pokud vlastníte dva pohybové ovladače, jistě oceníte hlavní změnu v podobě lokálního multiplayeru, který navždy zamezí hádkám vašich ratolestí o to, kdo bude hrát první. Takto se můžou dva hráči naráz starat o své virtuální mazlíčky, které si upraví podle svého gusta. Množství úprav závisí od vašeho úsilí, jelikož čím více budete hrát, tím více peněz dostanete, na koupu nových kostýmů a jiných doplňků. To je další změna, v porovnání s předchůdcem, v podobě které se vám otvírali věci náhodně a tudíž jste nedokázali ovlivnit, co dostanete. Na druhou stranu, není jisté, jestli po otevření všeho, co chcete, budete chtít tuto hru ještě hrát (tedy poodemykat ostatní věci). I když trofeje jsou zajímavou motivací, pokud nevlastníte dva PS Move ovladače, nebudete schopni, získat je všechny. Jsou totiž mezi nimi i takové, při kterých se bez spoluhráče neobejdete, což je škoda zejména pro lovce trofejí.

Na první pohled se kromě multiplayeru nic zvláštního do hry nepřidalo, rození, umývání, léčení či krmení EyePeta je stejné, ale po prvních pár minutách tutoriálu se najdou i novinky. Hlavní náplní titulu jsou minihry, ve kterých najdeme různé činnosti, jako basketbal na bagrech, lovení kachniček v rybníku loděmi nebo například zachraňování mimozemšťanů ufem. Každá z miniher má dvě variace, přičemž mimo první si všechny ostatní budete muset zakoupit získanými finančními prostředky. A zde narážíme na problém. Po prvé, jsou to jenom minihry. Pokud hrajete sami, nezabaví vás na více než pět minut. S kamarádem po ruce možná deset až patnáct minut, ale pořád žádna díra do světa. Nepomůže ani možnost vytvořit si vlastní bagr, nebo jakýkoliv dopravní prostředek, který následně v minihrách využijete. Zkrátka, záležitost jenom na chvíli. Druhý problém je, že na každou novou činnost si musíte naspořit a to vyžaduje opakovat minihry, nebo starání se o mazlíčka dokola, což je vysoko stereotypní a časem i nudné. A proč tak činíte? Abyste otevřeli novou hru, která pobaví na dalších pět minut, a pak zas můžete spořit.

Těchto miniher není zas až tak moc, takže vyvstává otázka, co dál? Můžete se pokusit vytvořit si vlastní kostky a z nich pak pevnost, přetvořit vzhled svého EyePeta, sdílet vytvořený obsah s online komunitou nebo jakoukoliv jinou, velice krátkodobou činnost, ale nic nepomůže k tomu, abyste se cítili, jako při hraní plnohodnotného titulu. Popravdě, EyePet & Friends vypadá spíše jako rozsáhlejší demo, než něco, za co byste chtěli vypláznout plnou cenou. Jako kdyby hra byla vydána předčasně. Dokonce vzpomínané stavění pevnosti z kostek nemá žádny praktický význam, protože s tímto módem se nedá nic dělat. Oplatí se toto hrát alespoň kvůli trofejím? Pokud máte dva PS Move, tak odpověď zní ano, protože jenom málokdy najdete takhle snadnou platinu. Více než 25% trofejí za první hodinu a půl, to je má osobní bilance a je jasným důkazem toho, že když už nic jiného, alespoň ty trofeje je snadné získat.

Jak tedy tuto hru zhodnotit? Není rozhodně špatná, je snazší, než její předchůdce, ale také obsahově o moc chudší. Lehké získávání trofejí, lokální multiplayer a pár miniher, které sourozence do deseti let a jejich kamarády krátce pobaví, to jsou asi ty největší a zároveň jediná pozitiva nového EyePeta. Pokud hledáte krátkodobou zábavku pro svou ratolest, toto je jedna z možností, ale rozhodně ne ta nejlepší. Na trhu je spousta jiných, lepších her s bohatší herní dobou, které si zaslouží vaší pozornost více než tento titul. Pokud však jednoznačně chcete virtuálního mazlíčka, můžete hru koupit bez obav, protože svým obsahem je vhodná pro ty nejmenší a tentokrát i svou obtížností.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS3
Hratelnost:
50%
Zvířatko má tendenci se zasekávat do předmětů v některých minihrách a jelikož toho není moc na hraní, o "hratelnosti" se moc toho říct nedá.
Grafika:
75%
EyePet vypadá dobře, tedy stejně, jako v minulém dílu.
Zvuk:
60%
Není toho moc, ale celkem ujde.
Výsledný dojem:
50%
Není to špatné, ale je toho málo. Žalostně málo.
Celkové hodnocení:
55%
Málo činností nepotěší, chtělo by to DLC zdarma, které by z této krátke záležitosti udělalo plnohodnotnou hru.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.