NFS: The Run - preview

Autor: Miloslav Čechal | 18.06.2011
Žánr:  PS3  | Preview  | Závodní
Multiplayer: ANO
Mirror’s Edge kombinované s Need For Speed. To by si někteří představili pod tímto názvem závodní hry, kterou ohlásili v Electronic Arts. Ale je to opravdu tak?


 

První stručný pohled na hru Need For Speed: The Run popisoval kousek jako závodní hru, která vás nechá vystoupit z auta a utíkat. Utíkat před záporáky s pistolemi, útěky před policií a před helikoptérami a vlaky.



 Ovšem to popravdě není o čem tato hra je. Ty momenty mimo vozidlo mají být spíše neinteraktivní kousky skládačky navržené, aby posouvaly příběhovou linii a přesunuly vás z jednoho auta do druhého. Jasné, The Run vás nechá vystoupit z vozidla, ale jen na tolik, abyste mohli vběhnout do jiného.


 

„Chtěli jsme dostat postavu z auta, abychom mohli vyprávět příběh, ale je to méně než 10 procent hry,“ řekl Jason DeLong, výkonný producent hry. „Většinou na výměnu aut a změnu mezi herními módy.
 

 

„Kdykoliv postava vystoupí z auta, je přinucen skočit do jiného tak rychle, jak je to možné. Nechceme, aby se nám postavy toulaly kolem a chodily si do bufetu kupovat koblihy.“
 

 

„Mimo vozidlový“ zážitek, který jsme měli možnost vidět, byl s hlavním hrdinou Jackem, jenž byl zavlečen do ilegálního závodu mezi městy San Franciscem a New Yorkem. Jack byl v průběhu závodu někde dole v Chicagu  vyhozen z auta. Systém hbitě přehodil závoru mezi hraním a interaktivní sekvencí.
 

 

Hráč se při tom nemůže jen tak usadit a sledovat automaticky události. Hráč musí zmáčknout „X“ , aby jel rychleji, další tlačítko k příležitostnému nadskoku, spouštěče, které umožní popadnout zábradlí po pádu. Všechna tlačítka se v době aktivace ukáží na obrazovce pomocí ikon.
 

 

Jack se dostane do bitky z policisty a při nezdaru stisknout správné tlačítko se Jackovy panenky protočí, jelikož je dušen obuškem tlačeným proti svému krku a následuje možnost zkusit to znovu. Uspějete-li, Jack naskočí do policejního vozu a hra volně pokračuje v jiném druhu závodu, tento je o úprku před policií a nepolicejní helikoptérou, která vás pronásleduje a střílí po vás.
 

 

Tento druhý závod působí více jako něco z loňské velmi dobře přijaté Need For Speed: Hot Pursuit. V tomto závodě se hráči nevyhýbají pouze policistům, ale také dohledu helikoptéry. Pokud auto překročí tento paprsek, záporáci v chopperu se zaměří na auto s kulometem. To sice závod neukončí, ale začne to pěkně nahlodávat vozidlo, které může díky tomu explodovat.
 

Tento druhý, odlišný druh závodu končí s ukradeným policejním vozem vzhůru nohama na kolejích. Opět začíná video sekvence, ale hráč musí zmáčknout správná tlačítka, aby se Jack dostal ven z auta před tím než ho vlak přejede.



 Jakmile se osvobodíte, úroveň končí společně se zobrazením tabulky časů.

Zatímco většinu tohoto šetření času jde nabrat při jízdě a dobrým zacházením s vozidlem, tak takto nahnaný čas lze pak zužitkovat v zrychlování či zpomalování těchto scén.

Need For Speed: Run také umožní sdílet vaše výsledky s přáteli a dalšími hráči, spoléhaje na stejný autolog, který se v Hot Pursuit velmi osvědčil.



Příslib The Run vezme také Jacka na závod po celé šířce Spojených států, tak se bude prohánět nejen po městech jako Chicago, Las Vegas, Denver, Detroit, ale také ta rozlehlá místa mezi městy.


 

„Je to epická cesta napříč zemí,“ říká DeLong. „Je zde 300km trati a není to jen o městech, jež navštívíte, jsou zde rozlehlé pouště, horské stezky a zaprášené cestičky.
 

 Toto je také první Need For Speed, první nestřílečka postavena na enginu Frostbite 2.0, který pohání hru Battlefield 3.


„Je tu velká možnost destrukce okolí, skvělé vizuály a zabijácký zvuk,“ dodal DeLong.


 Hra také nabídne detailnější animaci postav, nejen s hlasem, tělem a zachycením tváře, ale technologii použitou k nasnímání pohybu očí postav. DeLong to nazval stopování očí.

Tradiční tvář ve hrách je stvořena z 20-30 kostí, řekl, tváře zde mají více než 90 kostí.
Všechen detail animace nás vede zpět k celému smyslu závodní hry, která obsahuje chvíle mimo auto. Přestože The Run ve svém názvu odkazuje k nelegálním závodům, spíše než k útěku samotnému, tak je to stále důležitý aspekt hry.
 

 


„Chtěli jsme svázat příběh se hrou způsobem, jakým jsme to před tím ještě neudělali,“ oznámil DeLong.“ Tímto způsobem cesta bude na hráče působit osobnějším dojmem.“
 

 


Článek převzat a přeložen z webu Kotaku.com


 

Detaily

Platforma: PS3
Multiplayer: ANO

Chcete vidět další Preview platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Preview.