Carnival Island - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 20.02.2012
Žánr:  PS3  | Recenze  | Dětské
Multiplayer: ANO
Probuďte život v čarovném zábavném parku za pomoci zvířecích kamarádů a to hraním pár více i méně zábavných miniher.

Další z radu miniher, které si můžete pořídit pro svůj PS Move ovládač, je Carnival Island. Jak už samotný název napovídá, děj se odehrává v zábavném parku, který už dávno není tím, čím býval. Dětský smích se vytratil už před léty a tak všechny atrakce a magické postavy upadli do hlubokého spánku. Naštěstí si dvě dítka našli svou cestu na ostrov plný zábavy, který jim po předložení dvou objevených lístků, vyjeví svá tajemství.

Vaší primární úlohou je, pochopitelně, se bavit, ale zároveň nakopnout všechny magické atrakce k životu. Park pozůstává ze čtyř častí, do kterých se vaší přítomnosti navrací barva, ale i tolik potřebný život. Ve zmíněných koutech zábavného světa najdete rozličné atrakce, které jsou zpočátku přístupné jenom zčásti. Každá z her má různé variace a až po dosáhnutí úspěchu v první z nich, se otevřou další, podobné minihry. Základních atrakcí je hned několik, pokud však budete chtít jejich ponuku rozšířit a navrátit tak parku zašlou slávu, budete muset splnit některé z challengů (tedy soutěží). Každá z her obsahuje devět nejrůznějších úkolů (neboli soutěží), které se dají splnit během hraní. Například, když budete házet kruhy na láhve, které mají různé bodové ohodnocení, challenge-e budou spočívat v nahrání určitého počtu bodů, neomylnosti při hodech, nebo trefení konkrétní láhve několikrát za sebou. Tyto úkoly nemusíte plnit naráz a tak pokud v jednom kole dosáhnete jakýkoliv úspěch, zůstane vám uložen. Takto se bezstarostně můžete k dané hře kdykoliv vrátit a dokončit zbývající soutěže.

Otázka zní, o co (kromě otevření nových atrakcí) se vlastně hraje? Jak jsem se již zmínil, challenge otvírají nové minihry, ale to není všechno. Za každou hru (podle počtu nahraných bodů) dostanete sadu lístků, které následně využijete na odemčení zrcadlových efektů při focení sebe samého (jako zábavka slušné, ale spíše pro menší hráče a zaměstná jenom na krátkou dobu), nebo na zakoupení dárečků (případně balónků). Proč kupovat dárečky? Já vám vlastně ani nevím. Jejich přítomnost ve hře nemá žádné opodstatnění, jelikož hlavní postava je jenom drží v ruce a nic z toho. Chápu, že o něco se hrát musí a je to tudíž forma odměny, nebo, lépe řečeno, smysl hraní, ale ne v pravém slova smyslu. Abych se konečně vymáčkl, je prima, že hraní není bez cílu, protože existence cílu prodlužuje hrací dobu, ale ocenil bych, aby dárečky měli i jiný, než jen estetický smysl.

Pro všechny ostatní, kteří by výše uvedené věci nebrali jako dostatečně motivující, jsou tu trofeje, kterých je (bohudík) hodně a co je lepší, není tak snadné je získat. Jinými slovy, získat je dokážete, ale ne za krátkou chvíli. Navíc vysoce oceňuji, že po odehrání stanoveného počtu her, se příběh posune o kousek dál, co ve vás jednoznačně vyvolá dojem, že se hraním někam dostáváte. Prostě a jasně, není to stereotypní a nikam nevedoucí omílání těch samých her dokola. Po několika úspěších se objeví první videa, které naznačují, že vaše úsilí vede oživení zábavného parku. Co však oceníte ještě více, je samotná zábavnost jednotlivých atrakcí, i když se nemohu zbavit pocitu, že tvůrci titulu si až moc oblíbili basketbal, nebo všeobecně hry s míčem.

Je tomu tak proto, že velká část miniher se hraje právě s míčem. Existuje hned několik variací házení basketbalových míčů do sítě, házení obyčejných míčů do různých děr, které jsou nositelem konkrétních hodnot a podobně. Kromě toho budete střílet, házet mincemi, kotouči nebo žábami. Všechno jsou to zábavné činnosti, ale trochu naštve, že když vám nějaká z her nesedne, budete mít problémy při odemykání těch dalších, které se ukrývají v té samé kategorii. K čemu mám však podstatně větší výhrady, je kalibrace pohybového ovládače. Namísto naměření na jedno místo musíte mířit až na tři, což značně skresluje následné kopírování vašich pohybů na obrazovce a pokud nechcete držet ruku v jedné křeči, nepodaří se vám hru nekalibrovat tak, abyste s ní byli plně spokojení. Titul je tedy sice i nadále hratelný, ale kalibrace ovládače měla být o moc lepší.

Samozřejmě, největší zábava se začíná při hraní v multiplayeri, kde už tradičně chybí možnost hrát online. Lokální hra je skvěle zábavná a stačí vám na ní jediný PS Move ovládač. Bohužel, jestli si děláte zálusk na platinovou trofej a vlastníte jenom jeden pohybový ovládač, budete muset poprosit kamaráda o zapůjčení druhého, anebo na tento cíl zapomenut. Tušíte správně, existuje trofej za hraní více než jedním ovládačem.

Výše uvedené skutečnosti vedou k jednoznačnému závěru, že i když Carnival Island má velice daleko od dokonalosti, patří mezi ty zábavnější pohybové hry, přičemž disponuje dostatečnou variabilitou a sérií trofejí, které hraní značně prodlouží. Vlastníte už oba díly Start the Party a chcete další zábavné minihry? Pak Carnival Island není vůbec špatnou volbou.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS Move PS Eye
Hratelnost:
60%
Nelíbí se mi kalibrace a tak trochu chybí ukazovatel síly, při jednotlivých hrách.
Grafika:
70%
Dětská, barevná, nic víc nic míň.
Zvuk:
70%
Hlasy postav jsou příjemné, ale nic takového, co by vám dlouho uvízlo v paměti.
Výsledný dojem:
75%
Miniher je překvapivě více než dost a videa ukazují, že se hraním skutečně někam dostáváte.
Celkové hodnocení:
70%
Minihry, které pobaví a zaměstnají na celkem slušnou dobu.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.