Ape Escape - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 09.07.2011
Žánr:  PS3  | Recenze  | Adventury
Multiplayer: ANO
Návrat legendární plošinovky, nebo další nepovedená minihra pro PS Move?
 

Ape Escape byla od a časů PS1 velice úspěšnou adventurou a její úspěch pokračoval i na PS2. I když každý další díl měl, co se hodnocení týče, klesající tendenci, popularita hry byla nesporná. Jako to bohužel ve světě videoher bývá, pokud je něco hodně populární, dříve nebo později se z toho stane dojná kráva pro vývojáře. Po Ape Escape 3 se série značně zvrhla, bylo vydáno pět velice nepovedených dílů, jeden pro PS2 a zbytek pro PSP. Situace se bohužel nezmění ani v podobě nejnovějšího počinu pro PS Move, protože i tento Ape Escape je velice nepovedený.

Když byste si mohli vysnít svůj vlastní Ape Escape pro PS Move, jaký by byl? Dle mého soudu by hráči ocenili volný pohyb prostředím, otevřené levely, bohatou náplň misií, nejrůznější minihry a velice obsáhlou sadu nástrojů na chytání opic. Nic z toho v tomto Ape Escape nenajdete. Hra vám od samého začátku až do konce nabídne jenom pět nástrojů, hýbat se bude za vás a nenabídne vám během celé doby hraní nic, co by alespoň na chvíli oddálil nastupující pocit stereotypu. Vaší úlohou bude pomoct vaším sousedkám pochytat opice, které přivolali na Zem z vesmíru. Hlavním cílem hry je chytit opici zvanou Specter, protože jenom její pomocí bude možné navrátit babičku vašich sousedek odkudsi z dalekých končin kosmu. Dějová linie je vyprávěná prostřednictvím poměrně hezkých kreslených videí, ničí ji však tupé, donekonečna se opakující in-game dialogy.

Každý jeden level obsahuje jistý počet opic, které je nutné pochytat a přitom nepřijit o vaše banány. Banány jsou totiž zde ukazovatelem zdraví, a jestli vám drzé opice ukradnou všechny, musíte jít celou úroveň úplně od začátku. To se však nebude dít často, protože hra je alespoň pro dospělé zpočátku velice jednoduchá, ti však nejsou cílovou skupinou. A zde narážíme na závažný problém. Hra neumožňuje nastavení obtížnosti podle chuti, jednoduše vyšší levely jsou o poznání těžší a ke konci náročnější i pro zkušené hráče. O to více pro děti, jelikož hra je přístupná pro všechny starší tří let. Toto je jeden z největších handicapů hry - dospělé publikum neosloví obsahem, pro děti je zase hra, hlavně v její pokročilejší fázi, příliš těžká.

Během jednotlivých úrovní budete chytat opice, odrážet útoky vesmírných lodí nebo jiných, ozbrojených nepřátel a sbírat body. Dva ze zmíněných pěti nástrojů budou taky vyžadovat vlastnění baterie, přičemž na začátku dostanete jednu, další můžete najít skrytou v prostředí.  Jde o vysavač opic a tzv. bananizer, který dokáže proměnit objekty v okolí na banány a doplnit tak úroveň vašeho zdraví. Hra nabídne patnáct levelů s identickým obsahem a jediné, co se bude lišit, je vizuál nepřátel, pár nových objektů, nový svět, rychlejší tempo hry a velice občasný boss, což je rozhodně málo. O to překvapivější je zjištění, že stereotyp, který hra navozuje již po první půl hodince hraní, je u konce spolu se samotnou hrou a to poměrně brzy. Tři hodiny hrací doby, to je „odměnou“ za téměř 20 eur. Ape Escape se sice snaží prodloužit hrací dobou existencí leaderboards, nebo možností získat více bodů v každé úrovni, ale nikdo s pudem sebezáchovy nebude chtít hrát tuto hru dvakrát. Stimulujícím faktorem by mohli být trofeje, kde absentuje platina, navíc získaní zlata v každém levelu je extrémně nároční i pro nás starší, takže děti tady nemají velikou šanci na úspěch.

I když hra sama o sobě působí jako minihra, k story mode je možné vyzkoušet také tří minihry, které nejsou příliš povedené. Závodění se střílením objektů okolo vás může být problém, pokud nemáte při sobě spoluhráče. Hra totiž nepodporuje navigační ovládač, nýbrž vyžaduje kombinaci DualShocku 3 (nebo SIXAXISu) a PS Move. No, a jelikož asi ani vy nemáte tři ruce, nemůžete ovládat auto tlačítky R2 a L2 a přitom ještě mířit Move-em. A jako hra pro dva to taky není povedený nápad. Druhou minihrou je mražení střel nepřátelských UFO s cílem chránit opice, nadšení z hraní se však vytratí během dvou nebo tří minut bez ohledu na to, jestli hrajete sami nebo s kamarádem. Zůstává nám úkol pro sniperi: najít a eliminovat kuličkami tři vybrané opice. Kromě časového limitu vám však v cestě stojí omezená munice, davy opic, ve kterém se tří cíle schovávají a taky omezení počet trefení „necílů“. Tudíž i když jde o tu nejzábavnější z miniher, je zároveň i nejnáročnější a tedy ne příliš vhodnou pro dětské publikum.

Zajímavý nápad a zpočátku i celkem zábavní, tak lze charakterizovat první dojem z Ape Escape. Pak už to je jenom zklamání počínajíc stereotypem, krátkou hrací dobou, nenastavitelnou obtížností a mnohými dalšími nedostatky, kterými hra trpí. Pokud vás Ape Escape oslovila na zakladě dema, mějte se na pozoru, po celou dobu hraní budete dělat pořád to samé dokola, hra bude každou další úrovní těžší a skončí dřív, než byste čekali.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS3 (nutnost vlastnění kamery Eye a ovladače PS Move)
Hratelnost:
50%
PS Move v podobě jednotlivých nástrojů často nefunguje na 100%.
Grafika:
60%
Roztomilé, ale nic extra.
Zvuk:
40%
Donekonečna se opakující hlášky vám časem začnou jít na nervy.
Výsledný dojem:
30%
Zpočátku skvělá zábava, která pomine po prvních dvou levelech. Pak je to už jenom nekonečný stereotyp.
Celkové hodnocení:
40%
Kdyby Ape Escape byl delší, obsahově bohatší a s nastavitelnou obtížností, byla by to o poznání lepší hra.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.