After Hours Athletes - recenze

Autor: Lukáš Slavkovský | 25.03.2012
Žánr:  PS3  | Recenze  | Sportovní
Multiplayer: ANO
Tři sportovní hry podporující pohybové ovládání na jediném Blu-ray disku, to přece nemůže dopadnout špatně. Nebo ano?

Další trojice stahovatelných PS Move her dostala svůj Blu-ray disk, na kterém se pokusí zaujmout milovníky troch populárních barových sportů. After Hours Athletes je přesně o tom, co název naznačuje: zajít si po práci na pivo a případně také na hru bowlingu, biliardu nebo partii šipek. Pro ty z nás, kteří si tyto aktivity rádi dopřejí i po zavření baru, nebo jednoduše pro ty, kteří nechtějí minout majlant na pořád tu samou hru, je tu trojice již zmíněných sportů, které svým pohybovým ovládáním chtějí věrně simulovat ty největší přednosti reálné hry. Jak se jim v tom daří?

 

Top Darts

071021-11218.jpg Kdokoliv, kdo držel v ruce PS Move a zároveň někdy hrál šipky, se musel pozastavit nad tím, jak se tyto dvě věci dají skloubit do jednoho. Popravdě řečeno, nedají. Bez ohledu na to, jak se na hru podíváte, pohybové ovládání vám zkrátka sedět nemůže a od reálného sportu má hodně daleko. Hraní spočívá ve výběru přibližné lokality, do které chcete šipku vpálit a pak se v rámci ní pokusit o co nejmenší rozptyl. Díky možnosti přiblížení na terč se dá cíl vybrat snadno, hůř se však kontroluje rozpětí vašich hodů. Tady stačí jemně vystrčit ruku směrem k obrazovce a pak jen doufat, že jste příliš nevybočili od původně míněného kurzu. Zpočátku je tato součást hry velice frustrující, protože se zdá, že nad žádným hodem nemáte sebemenší kontrolu, ale při troše cviku se naučíte, jak že se to vlastně hraje.

Držení ovládače by mělo být stejné, jako při šipkách, ale nedrží se to zas tak moc dobře. Namísto puštění PS Move pouštíte tlačítko Move, což je pro fanoušky tohoto sportu trochu matoucí a celkově nikdy nedosáhnete pravého pocitu házení na terč. Pokud však nejste příliš nároční, pak vás jistě potěší, že hra obsahuje mnoho různých variací hraní a kupu terčů od výmyslu světa. Kromě klasického odpočítávání si zahrajete na maximální počet bodů, piškvorky, hodiny (tady se strefujete do terče v poradí od jedna do dvacet) a tak dále. Možností je opravdu hodně a tak pokud máte po ruce stejně nenáročné kamarády, celkem slušně se pobavíte. Titul umožňuje zapojení až osmi hráčů, což je vhodné zejména pro večírky. Naopak, pokud si rádi zahrajete online, budete zklamáni, protože Top Darts něco jako internet jednoduše neuznává (ale to většina PS Move her).

071019-11218.jpg

071015-11218.jpgPro náročněj ší je tu možnost vytvořit si také vlastní šipky a terče a ozvláštnit si tak hraní, ale jak jsem již naznačil, tento titul není pro každého. Bez ohledu na to, jak moc máte šipky rádi, ovládání nesedne každému a při absenci přátel, kteří by chtěli s vámi hrát, nemáte prakticky žádnou alternativu, tedy kromě umělé inteligence a to zkrátka není ono. Top Darts není úplně špatný a v podstatě záleží hlavně na tom, s kým budete hrát a jestli vám hra telnost sedne, mně příliš neuchvátila. Navíc nedostatek trofejí způsobí, že nebudete mít příliš chuť, dávat hře druhou šanci a to zejména v případě, že na vás neudělala příznivý první dojem.

 

 

Hustle Kings

Další na seznamu je biliard se jménem Hustle Kings, který se taktéž zásobil slušnou směsí nejrůznějších verzí této populární barové hry. Kupodivu, ovládání je celkem dobré a poskytuje hodně možností. Od základního nastavení tága, přes úhel trefení koule až po nápřah a rotaci bíle koule. Pravidla si nastavíte dle libosti, takže pro každého se tady najde něco, co se bude hodně líbit. Navíc titul poskytuje alternativu k pohybovému ovládání a tudíž jestli vám PS Move až tak nesedne, můžete klidně přesedlat na Dual Shock 3.

Hlavní předností hry je reální fyzika, která profíkům umožní bláznivé kousky s koulemi, které tak rádi sledujeme na sportovních kanálech. Tentokrát však na to nebudete sami, jelikož titul podporuje online mutliplayer. Avšak nezáleží na tom, jestli budete chtít hrát proti umělé inteligenci, sami nebo proti reálním protivníkům, bavit se budete tak jako a tak. Časem se začnete pořádně zlepšovat a to také díky získávání peněz, za které si následně koupíte lepší nádobíčko, jakým je například křída. Pokud se jí rozhodnete úplně zanedbat, nebude vám nikdo bránit, ale vaše rány budou následně citelně horší, navíc přijdete o výhody, které různé druhy křídy dokážou poskytnout. Kupovat se dají také nové tága, avatary (ty však nemají žádnou reálnou funkci) a podobně, tudíž je toho celkem dost na to, abyste i přes nedostatek trofejí chtěli hrát.

Kdybych chtěl opravdu něco vytknout, byla by to skutečnost, že se mi s kamarádem i navzdory velké snaze nepodařilo najít lokální mutliplayer, který byste při takovémto titulu zajisté ocenili. Ale v ostatních směrech nemůžu najít jedinou sebemenší výtku. Je opravdu těžké popsat takhle skvěle zpracovanou hru, protože ta nejlépe říká sama za sebe. Online mutliplayer, parádní grafika, fyzika, možnosti v mezích hratelnosti a skvělý, modifikovatelný soundtrack, dávají hráčům jednoznačnou zprávu, že Hustle Kings stojí za to a tudíž After Hours Athletes dostává po nepodařeném Top Darts druhou šanci.

071016-11218.jpg

High Velocity Bowling

Fanoušci bowlingu si také přijdou na své a to bez ohledu na to, či se budou chtít vypotit při věrné simulaci hry s pohybovým ovládačem, anebo si vystačí s Dual Shockem 3. I když by se na první pohled mohlo zdát, že jde o průměrnou záležitost pro ty nejméně náročné, opak je pravdou. Navzdory komickému vzhledu je High Velocity Bowling opravdu propracovaný a poskytuje kupu možností, co se hodu bowlingové koule týče. Důležité je nejenom správné načasování nebo nápřah, ale i rotace, to všechno sehrává svou roli při snaze o strike (tedy o shození všech kuželek jediným úderem).

Titul se však neomezuje jenom na čisté hraní, to by totiž nebylo takovou výzvou, jakou bychom si přáli. Aby činnost nadobyla smysl, „bojem“ se soupeři z řad umělé inteligence postupem času otvíráte nové postavy, bowlingové koule a dráhy. Postavy jsou velice důležité, jelikož každá z nich má nějaký ten atribut, který vám poskytuje více i méně neférovou výhodu. Samozřejmě, nic není tak zábavné, jako pokoření reálného hráče. Tady High Velocity Bowling exceluje, co se lokálního mutliplayeru týče, protože ani jedna ze dvou předešlých dvou her nedokáže vyvolat až takovou euforii a napětí, jako minutí jediné rozhodující kuželky. Škoda jenom, že online multiplayer prakticky neexistuje a tak i když máte k dispozici řebříčky nejlepších výkonů hráčů v celém světě, nikdy se to nevyrovná skutečnému kompetitivnímu matchu.

071014-11218.jpg

Celkově je High Velocity Bowling veselý, zábavný, srozumitelný, ale ne příliš jednoduchý, zkrátka dostatečný na to, aby vás, společně s vašimi kamarády, udržel při hraní po celou dobu. Bohužel, stejně jako při předešlých titulech, ani tady nenaleznete příliš mnoho trofejí a klidně to označte za povrchní a nesmyslné, ale prodejnosti After Hours Athletes by jistě prospělo (a hrací době také), kdyby bylo více trofejí a tudíž ještě více důvodů, proč hrát. Odemykatelné věci jsou totiž sice fajn, ale bez plnohodnotného online multiplayeru (který má jenom Hustle Kings) vás hraní nemůže bavit příliš dlouho (tedy pokud nemáte hodně kamarádů, kteří milují tyto sporty).

071017-11218.jpg

After Hours Athletes

Závěrem bych chtěl ocenit velice hezké menu, ve kterém si v rámci jednoho virtuálního podniku vyberete jednu z her a tak i když zjevně jde o odlišné hry, menu je celkem jasně a efektně propojuje (stejně tak i název tohoto Blu-ray disku). Bez ohledu na to, jestli výše zmíněné sporty hrajete rekreačně nebo seriózněji, After Hours Athletes má něco pro každého. Top Darts je asi jediný, který zážitek z hraní trochu otupuje, ale v ostatních hrách si zajisté najdete něco, co budete mít rádi a proto pokud si chcete rozšířit sbírku sportovních her s podporou PS Move, po Sports Champions je toto ta druhá nejlepší volba.

Detaily

Distributor: Sony
Platforma: PS3
Multiplayer: ANO
Doporučená konfigurace: PS Move Kamera Eye
Hratelnost:
70%
Hustle Kings a High Velocity Bowling jsou skvělé, Top Darts nemusí sednout každému.
Grafika:
80%
Grafika je hezká ve všech hrách, ale není nijak speciálni.
Zvuk:
95%
Hry disponují pěknými písněmi a možností vybudovat si svůj vlastní playlist.
Výsledný dojem:
70%
Chybí dostatek trofejí a Top Darts není příliš povedený, ale jinak je kombinace tří her velice solidní.
Celkové hodnocení:
70%
Tři sportovní hry za jedinou cenu nezní špatně, škoda nevyvedeného Top Darts a absence online multiplayeru v dvou ze tří her, protože ostatně je disk velice vyvedený.

Chcete vidět další Recenze platformy PS3? Přejděte na stránku PS3 Recenze.