Rozhovor s šéfredaktorem Check.pointu - ostatní

Autor: Jan Vrba | 01.07.2008
Žánr:  PC  | Ostatní  | Závodní
Slyšeli jste o Check.pointu? Ne?! Jedná se o nezávislý projekt. Otázkou zůstává, jestli je check.point konkurencí pro pořady jako GamePage!

Takže nejdříve k tobě. Jsi šéfredaktorem mnoha webových serverů, ale také i hlavním vůdcem mnoha projektů. Můžeš nám je trochu představit?

Ještě než začnu, rád bych pozdravil čtenáře GameSport.cz! A teď k otázce. Nevím, zda je ,,vůdce,, to správné slovo, ale budiž. V současné době mě nejvíce zaměstnává jediný nezávislý pořad Check.point, jehož jsem zakladatelem a spolutvůrcem. Dále pak tvořím články pro weby xboxweb.cz, ps3home.cz, herniweb.cz a playstation.hodnoceniher.cz a samozřejmě nesmím opomenout GameSport.cz, avšak pro GameSport ještě nepracuji naplno, dolaďují se poslední detaily spolupráce, ale jak říkám, prioritou je Check.point, to ostatní je spíše koniček, který však plním s velkou intezitou

Tvoje přezdívka.Ggiamara. Jen jsem si říkal, jak asi vznikla. Nápadně mi totiž připomíná spojení dvou slov - Gugi a Mara. Jsem vedle anebo jsem se trefil do černého?

Hm...zajímavé dedukce, ale ne, nemáš pravdu. Gugiamara, respektive zdrobněle ,,Gugi,, je výtvor spontálního myšlení. Stručně řečeno, jednoho krásného dne jsem hledal to vhodné slovo pro jisté exotické ovoce (guave) a vylezlo ze mě ,,Gugiamara,,. Toť vše. Ale děkuji za otázku, kupodivu si první, koho zajímá původ mého pseudonymu:).

Jaké hry rád hraješ a na jakých konzolích ?

Jestli se ptáš na žánr, tak ten ti bohužel nespecifikuji, protože si rád zahraji jakoukoliv hru, zaujme-li mě. Ale pokud bych si přece jen měl vybrat, tak nepohrdnu zajímavým sportovním simulátorem, ani povedenou FPS-kou. Hry hraji převážně na PS3 a X360, hlavně kvůli testům pro mé články, potažmo Check.point, ale je-li čas, rád si zařádím s Wii-čkem, které je pro tento účel přímo stvořené. No a PC, jako herní stroj, nepoužívám vůbec. Je to jen nástroj se kterým pracuji.

Tvoje dosavadní herní zkušenosti?

Nevím přesně, kam touto otázkou míříš, ale pokusím se malinko předívdat. Vzhledem ktomu, že se věnuji herní redaktořině, projde mi rukama spoustu titulů, ale jen málokterý se dokáže pořádně vrýt do paměti. Nejintenzivnější zážitky a zajímavé zkušenosti mám převážně se sérií MGS, jíž jsem velkým fanouškem. No a zajímavé herní zkušenosti pak hráč získá s již zmíněným Nintendo Wii, které je opravdu tou pravou studníci originálních herních nápadů.

Jsi vůdce mnoha projektů. S jakými lidmi se ti nejlépe spolupracuje? Koho si na české redaktorské scéně vážíš, komu fandíš a o kom si myslíš, že má talent?

No, tak vskutku zajímavá otázka. Pokusím se s ní poprat. Nedá se říct, koho si vážím a koho ne, ale je pravda, že k některým jedincům určitý obdiv mám. Jsou to hlavně lidé, kteří mi pomáhají a radí a kteří mi vždy podají pomocnou ruku v době nouze. Ale ze všeho nejvíce (a je to o mně všeobecně známo), si vážím pana Starmana, který leč už jako redaktor nikde nepůsobí, vedl v minulosti spoustu projektů, jež patřily mezi mé oblíbené (OPS2, OPSM, Next Level). A o kom si myslím, že má talent? No, je spousta talentovaných a nadějných tvůrců a redaktorů, jenže bohužel jejich potenciál většinou není využit, ať už kvůli nehorázné míře byrokracie na české internetové scéně nebo jen kvůli tomu, že si jich prostě nikdo nevšimne.

Pokud se nepletu, tak se s Filipem Němcem pokoušíte vytvořit něco jako " internetovou firmu" či "společnost", která bude zašitovat všechny vaše projekty. Jak se vám to daří?

Tahle myšlenka je už poněkud starší a zatím jsme ji odložili tak trochu ,,k ledu,,. šlo o to, že jsme chtěli naše projekty spojit pod jednu hlavičku, jež by je prezentovala, ale, jak říkám, tenhle nápad není nyní aktuální, takže by bylo od věci se o něm v tuto chvíli bavit.

My se tady budeme bavit o tvém nejnovějším projektu, Checkpointu. Kdy tě napadla myšlenka ho založit?

Nejprve musím zmínit, že Check.point nevznikl díky náhlému myšlenkovému pochodu, je to dlouze připravovaný projekt, jehož prvopočátek se datuje do října 2007, kdy jsme tvořili první amatérský herní podcast - aPod. Právě někdy na podzim se zrodila myšlenka nezávsilého herního pořadu. První díl jsme spustili na konci února. A že to nebyla doba pro nezávislý herní pořad nikterak zaslíbená, startoval dnes již zkrachovalý Cheat (óčko tv) a GamePage se znovu začínal rozjíždět. Avšak, zvládli jsme to, dnes již pracujeme na šestém díle a těšíme se poměrně slušné divácké oblibě.

Co to vlastně checkpoint je?

Check.point je jediný nezávislý herní pořad v České republice. Jediný herní pořad, který nestojí takřka ani halíř (nepočítám-li výdaje na údržbu techniky), ale přesto divákům nabízí informace z herního světa ve srvonatelné kvalitě s komerčními projekty. Máme vůbec v oblibě prorážet si cestu tam, kde jí ještě nikdo výtazně neprošlápl a s Check.pointem se nám to začíná dařit.

Kdo na tomto projektu pracuje?

Interně se na tvorbě podílí pětice lidi, ale externí tým čítá kolem 10 jmen. Tímto bych chtěl všem, kteří pomáhají Check.point tvořit, nesmírně poděkovat a složit jim poklonu, protože to, co předvádí, bez nároku na honorář, je obdivuhodné. Ještě jedno dík!

Co na něm můžeme vidět?

Především videorecenze a videopreview, které máme z 90% jako první v ČR! Ale zaměřujeme se i na speciální tématické reportáže a v neposlední řadě si také zveme zajímavé a netradiční hosty, což je taky jeden z důvodů, proč Check.point sledovat.

Checkpoint je ojedinělý projekt. Na českém internetu se najdou lidé, kteří ho podporují, ale i ti, kterým se nelíbí váš styl. Myslíš si, že jste konkurence pro GamePage a podobné pořady? A jaké jsou ohlasy na Checkpoint?

Ohlasy...ohlasy jsou v součtu všech určitě pozitivní, ale máš naprostou pravdu, že se najdou i tací, kteří si skálopevně stojí za tím, že je Check.point brak. Ale střet názorů je všude. Tutově se 100 lidí neschodne, že tamtem jogurt je lepší, než támhleten. Negativní názory bereme stejně vážně, jako ty pozitivní, protože úspěch člověka dokáže potěšit, ale jen prohra či kritika ho posune dál, čímž se při tvorbě Check.pointu řídíme. A jestli jsme konkurencí pro GamePage? Myslím si, že v tom, co máš zřejmě na mysli, nejsme. Je spousta věcí, v kterých se GP a Ch.p liší. Každý má to svoje a každý se divákům prezentuje svým vlastním stylem. Navíc, Check.point je neziskový a nekomerční projekt, takže srovnání není přímo na místě. Ale na druhou stranu si myslím, že kvalitativně v mnoha věcech GamePage jistě můžeme přinejmenším konkurovat

Co nás čeká ve spojení s checkpointem? Aneb budoucnost.

A teď bych rád všechny čtenáře pozval na náš web www.checkpoint.herniweb.cz, kde se dozví vše podstatné o Check.pointu. Najdou tu rovněž archiv všeho, co jsme doposud vytvořili a nástin toho, co chystáme. Pokud bych, ale i přesto měl diváky nalákat, tak určitě na šestý díl Check.pointu, jež se pyšní 8-mi minutovou recenzí MGS4 a masivním videotestem pc-čkového Mass Effectu, hosty pak jsou členové profi Airsoft klubu! A v nejbližší době chystáme speciál z E3 a Games Convention, kam vyrážíme. A taky jsme na webu rozjeli Diablo 3 video speciál! Všichni jste srdečně zváni!

Detaily

Platforma: PC

Chcete vidět další Ostatní platformy PC? Přejděte na stránku PC Ostatní.