Kingdom Hearts: Birth by Sleep - recenze

Autor: Miloslav Čechal | 16.05.2011
Žánr:  PSP  | Recenze  | Akční
Kingdom Hearts vás vezmou do pohádky, ale bude tato pohádka mít šťastný konec v podobě úspěchu?

Hra Kingdom hearts rozhodně není nováček na poli konzolových titulů a Square Enix věděli, co dělají, když se rozhodli vytvořit pokračování. Ono to vlastně ani není pokračování ale jakýsi prolog, aneb jak to vše kdysi začalo. Dostanete se tedy příběhově na úplný počátek, kde sledujete cestu tří postav, kamarádů v boji se zlem.



 



Vše je zasazeno do Disneyovského světa pohádek a známých postav, a tak se tu setkáte například se Sněhurkou a trpaslíky, Mickeym, Popelkou, Šípkovou Růženkou, Herkulem, Petrem Panem a dalšími včetně nebezpečných zlosynů.



Hlavní trio jménem Aqua, Ventus a Terra se vydává na dlouhou cestu odhalit, kdo se skrývá za velkou hrozbou pohádkového světa. Mezitím jak vstupují do různých krajin, zasahují do vyprávění disneyovských příběhů a ti, co znají tyto klasické zápletky, budou hned vědět, o čem je řeč.

 



Na počátku máte možnost si zvolit za kterou postavu chcete hrát první. Liší se nejen vzhledem, ale i stylem boje, typem útoků a kouzel. Jejich příběhové linky se vzájemně prolínají a jakmile je dohrajete všechny, což vám jistě zabere dostatek času, začnete komplexnějšímu příběhu rozumět víc a víc. Svět je rozdělen na lokace, které vždy obsahují jinou pohádku, je v nich poznat i rozdíl mezi obtížností protivníků. Je možné se do nich vracet i po dokončení a dosbírat si zbývající poklady, vylepšit si některé
schopnosti, atp.

 



Celá hra je pojata  akčním způsobem z pohledu třetí osoby, ale má v sobě RPG prvky, čili si pomocí zkušeností z boje vylepšujete kouzla, útoky a zbraně. Vaše zdraví je měřítkem života a jakmile dojde k nule, je třeba restart, ale to vás příliš nemusí trápit, protože po mapách jsou rozesety ukládací místa a je jich tak akorát, abyste neměli problémy s přežíváním. Hra také nabízí několik úrovní obtížností. Pokud jste nikdy tento typ her nehráli, zkuste lehkou obtížnost, ale zbytek hráčů by si pro lepší zážitek měl zvolit minimálně normální obtížnost, jinak se pro vás boje stanou časem monotónní. Ti, co jsou obeznámeni se světem Final Fantasy budou v oblasti kouzel a schopností jako doma. Najdete tu kouzla jako Cure, Stopga, Sleep, Fira, Blizzard, Confuse, Freeze a mnoho dalších. Tato kouzla se jejich častým používáním vylepšují a jakmile dosáhnou maximální úrovně, můžete je různě kombinovat a vytvořit tak úplně novou schopnost, která kombinuje vlastnosti obou předchozích, přidejte k tomu ještě nějaký katalyzátor a nová schopnost vám může přidat i na jiných atributech. Kromě klasického bojování si můžete tyto schopnosti vylepšit v tzv. Aréně, kde můžete podstoupit sadu různých výzev nebo si zahrajete deskovou hru, něco ve stylu „člověče nezlob se“ a „Monopoly“ v jednom. Je to velmi rychlý a též zábavný způsob, jak zvýšit své šance při opravdovém hraní. Postupem hraní dostanete i další arény s novými výzvami. Mimo vylepšování schopností též získáváte medaile, za něž si lze koupit další věcičky do výbavy. Je to velmi dobrá minihra ve hře.



Boje jsou prakticky stavební jednotkou celé hratelnosti. Naleznete zde i řadu jiných misí jako hledání předmětů, zapamatování si melodie, závodění nebo volejbal, ale celkově je v příběhu boj důležitý. Objevují se zde i bossové, u nichž je často třeba zvolit správnou strategii i výběr schopností k pokoření, takže tito se pro vás patrně stanou výzvou k překonání. To, že cestou potkáváte pohádkové bytosti se stává i dobrou výhodou, protože mají sami slušné schopnosti a vy se s nimi můžete kdykoliv spojit a s jejich schopnostmi vytvořit silné kombinace.

 



Příběh je solidní, úsměvný a ač není jeden z nejlepších, které SE přinesli, udrží vaši pozornost. Odvíjí se z pohledů právě tří počátečních postav a jejich provázání postupně
poskytuje kousky do celé skládačky.



Hratelnost je velmi dobrá, zpočátku se zdá monotónní, ale jakmile začnete používat komplexnější kouzla a schopnosti a na řadu přijdou noví protivníci, bude to ok.



Hlavně je zde velmi mnoho co objevovat a naleznete zde velmi detailní popisky a údaje o vašem počínání, postavách a dalších bonusech.

 



Ovládání je povedené, občas se vyskytnou problémy s kamerou, kdy pořádně nevidíte, kde je postava, protivník nebo kam padáte, ale celkově si není nač stěžovat.



Grafická úroveň je parádní, hra běží svižně a vše je pěkně pohádkově barevné. Animované sekvence jsou velmi slušně nadabované a snadno vtahují do příběhu. Hudba na pozadí skvěle ladí ke hraní a vůbec vás neobtěžuje ani po hodinách hraní. Zvuky jsou též na velmi vysoké úrovni.

 



Jinak doporučuji po prvním spuštění hru nainstalovat na maximum, protože pokud tak neuděláte, můžete být lehko otráveni dlouhými načítacími časy.



Je tu též možnost multiplayeru pomocí ad-Hoc módu, při němž se v aréně mohou utkat další hráči. Lze hrát kooperativně nebo proti sobě. A získat tím tak nové předměty, zkušenosti, atd.

 



Abych to shrnul, Kingdom Hearts: BBS je chytlavá a skvěle vypadající RPG-akční hříčka, která má mnoho co nabídnout, kromě klasického příběhu, který se vypráví ve třech verzích, si užijete srandu také s mnoha mini-hrami. Jestliže nevíte, co na svém PSP momentálně hrát, mohli byste koupi tohoto titulu vážně zvážit. 



Detaily

Platforma: PSP
Doporučená konfigurace: PSP

Chcete vidět další Recenze platformy PSP? Přejděte na stránku PSP Recenze.