NGP aka PSP2 se představuje - novinky

Autor: Miloslav Čechal | 27.01.2011
Žánr:  PSP  | Novinky  | Online
Sony dne 27.1.2011 konečně předvedla nový přenosný herní systém s názvem NGP (nebo-li PSP2) a co všechno nabídne? Více v článku.

NGP aka PSP2 se představuje

Japonsko bylo dnes svědkem předvedení nového přístroje, který Kazuo Hirai, šéf Sony, představil na firemní konferenci v Tokiu. Má název NGP (Next-Generation Portable) a stane se nástupcem handheldu PSP, jež se na výsluní drží už od roku 2005.



NGP aka PSP2 se představuje

 Nejprve vás asi zaujme nový design, který se na první pohled od starého bratříčka zásadně neliší, ale opak je pravdou. Uvnitř tohoto miláčka buší čtyř-jádrový procesor zajišťující ohromný výkon, jenž jím až čtyřikrát předčí nejvýkonnější handheld současnosti. Stejně tak grafický čip SGX543MP4+ má spoustu es v rukávu, aby vás ohromila. Vnějškově zaujme především přítomnost dvou analogových páček, což přináší lepší využití hratelnosti v mnohých žánrech. Z PS3 ovladače „sixaxis“ si půjčuje citlivost na pohyb, a tak zuřivé naklánění konzole v zápalu hry se může u některých titulů stát i užitečným. Displej je pěti-palcový OLED se 16 milióny barev a hlavně je dotykový, takže není problém tuto funkci využít ve hrách, ale i v dalších aplikacích. Přenosná konzole bude s připojením k PSN službám téměř totožná s PS3. Což znamená podpora trofejí, kontaktů v seznamu přátel, chat, atd. Co se týče bezdrátového připojení bude NGP pro zkvalitnění zážitku podporovat i sítě 3G.

NGP aka PSP2 se představuje

Rozloučit se však můžeme s podporou UMD disků, protože NGP přichází s paměťovými kartami, na nichž budou hry s dodatečným prostorem pro uložené pozice a případné updaty. Je tu ovšem zpětná kompatibilita pro starší PSP tituly, nebo PS1 klasiky pořízené digitální cestou, aneb majitelé PSP Go! by měli být klidní. Další novinkou je ovládací deska na spodní části přístroje, též dotyková a umožní tak větší interaktivnost při hraní her. Přístroj disponuje dvojicí kamer, jedna vepředu a druhá vzadu, čili nebude potřeba dokupovat extra zařízení jako u PSP. Sony se navíc nesnaží omezit produkci doplňků pro nový handheld jen ze své stáje, ale doufá ve větší podporu jiných výrobců. Pomocí aplikace PS Suite nebude problém si vyzkoušet aplikace kompatibilní se systémem Android, a díky tomu mít možnost zahrát si i věci vyvíjené pro moderní mobilní telefony.

NGP aka PSP2 se představuje

Mikrofon, a stereofonní reproduktory jsou samozřejmostí, ale k tomu si přidejte Bluetooth 2.1   technologii a zabudovanou GPS. Výdrž baterie nebyla zatím příliš probírána, avšak podle předběžných odhadů by měla vystačit na 4-5 hodin zábavy.

NGP aka PSP2 se představuje

A že už se i počítá s pěknou řádkou titulů, které budou novou mašinku propagovat, to dosvědčuje tento zatím nekompletní seznam-



  • Hot Shots Golf
  • Gravity Daze
  • Killzone
  • Reality Fighters
  • Smart As
  • Broken
  • LittleBigPlanet
  • Little Deviants
  • WipEout
  • Resistance
  • Uncharted


 



 Hideo Kojima dokonce na přístroji představil demo Metal Gear Solid 4, jež běhalo celkem svižně, i když pouze při 20 fps, modely postav byly působivé, ačkoliv detaily prostředí se při převodu kamsi vytratily, pokud to porovnáme s PS3 verzí hry.

NGP aka PSP2 se představuje

No a na závěr, NGP by mělo vyjít ke konci letošního roku, v jehož průběhu bude jistě přibývat více informací o připravovaných titulech. Jeden otazník však zatím stále visí nad našimi hlavami a to je - kolik bude tahle „sranda“ vlastně stát? Nebojte, zde se to včas dovíte.






Detaily

Platforma: PSP

Chcete vidět další Novinky platformy PSP? Přejděte na stránku PSP Novinky.