Half-Life 2

Kategorie:  PC  | Akční
Multiplayer: ANO
Výrobce: Valve
Distributor: Valve
Distributor: Cenega
Hráč je opět postaven do pozice Gordona Freemana, který je G-Manem za záhadných okolností přiveden zpět do časoprostoru, aby se pomohl vypořádat s invazí sil Xen na Zemi. Jak se spousta hráčů mylně domnívalo, zničením hlavního mozku mimozemšťanů nebyli útočníci vůbec poraženi. Naopak, společně se ctižádostivým a o své mesiášské úloze slepě přesvědčeným Dr. Breenem (dříve vrchním administrátorem v Black Mesa) uzavřeli mimozemšťané pakt, který pasoval lidstvo na podřízené.

 

Po obrovském úspěchu prvního dílu předpokládané série (8 milionů prodaných kusů, což z HL1 dělá nejlépe prodávanou fps do této doby) se Valve pustili do práce na dalším dílu, pro který vyvinuli vlastní engine Source (engine prvního dílu byl použit ze hry Quake). Již v roce 1998 tedy započaly práce na druhém dílu, který měl být ještě větším skokem pro žánr akčních her než ten první. Poté, co se začal prosazovat distribuční systém Steam se Valve Interactive k nelibosti velkého počtu hráčů rozhodlo udělat z HL2 hlavní tahák celého projektu, originální verze tedy vyžadují hráčovo připojení na internet a registraci zakoupené hry přes Steam. V roce 2004 došlo v centrále Valve k úniku zdrojového kódu, vydání dlouho očekávané hry proto bylo odloženo. Oficiálně byla hra vydána až 16. listopadu 2004, což po mnohaletém čekání způsobilo veliký poprask. Hra nejen že byla inovativní, ale i přes svůj protahovaný vývoj byla designérský i herně naprosto dokonalá. V Gamerankings http:\\gamerankings.com  získala přes 95% což je skutečně úctyhodné číslo a zařadila se mezi 10 nejlépe hodnocených her všech dob (paradoxně na 10. místě). Graficky hra využívá nejnovějších prostředků, tedy Direct X9 či Bloom nebo HDR efektů (HDR efekty byly poté představeny v technologické mapě Lost Coast, která je pro majitele Half-Life 2 volně ke stažení. Fyziku obstarává Havok engine který je v současné době nejpoužívanějším fyzikálním herní enginem vůbec.
Hráč je opět postaven do pozice Gordona Freemana, který je G-Manem za záhadných okolností přiveden zpět do časoprostoru, aby se pomohl vypořádat s invazí sil Xen na Zemi. Jak se spousta hráčů mylně domnívalo, zničením hlavního mozku mimozemšťanů nebyli útočníci vůbec poraženi. Naopak, společně se ctižádostivým a o své mesiášské úloze slepě přesvědčeným Dr. Breenem (dříve vrchním administrátorem v Black Mesa) uzavřeli mimozemšťané pakt, který pasoval lidstvo na podřízené. Místo dříve rušných ulic na probuzeného Gordona čeká Všudypřítomná tyranie vojáků Combine (což je název pro kombinaci pozemských a mimozemských organismů), kolem pochodují několikametrová monstra na úzkých nohách (tzv. strideři) a v nábojnicích vystřelovaných děly přilétají headcrabi (organismy známé již z prvního dílu, jejichž cílem je přisát se podobně jako facehugger ve Vetřelci na obličej hostitele, ovládnout jeho mozkové ústrojí a skrze něj poté mrtvé tělo ovládat. Během svého putování nehostinnou krajinou (města jsou vykreslena jako archetyp postkomunistických metropolí) se setkává se starými známými: dr. Kleinerem, Eli Vancem, Barneym a nově také s mezitím odrostlou dcerou Eliho Alyx. Ta bude Gordona provázet hrou celkem dlouhou dobu, o možném románku mezi Gordonem a jí se zatím pouze spekuluje. Poté co Gordon projde městem City 17, zpustlým městem Ravenholm a zařízením zvaným Nova Prospekt se skrz další městský úsek dostane do Citadely, které je střediskem sil Combine na Zemi. Zde také narazí na doktora Breena, kterému se díky jeho podlosti podaří Gordona Freemana skoro zabít. Avšak poté, když Breenovi jeho podlý úskok tak úplně nevyjde je Gordonem pronásledován až do únikového portálu, který je Gordonem zničen. Následuje obrovská exploze, opět přichází G-Man a posílá nás opět do stáze mimo prostor a čas. Co se stalo s ostatními charaktery (jelikož Alyx byla výbuchu přítomna) zůstává záhadou.

Záznamy na kartě Half-Life 2